Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου Rosneft και Lukoil αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου από το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, Νοvorossiisk, τον Ιούλιο. Αυτή η μείωση έρχεται καθώς οι εταιρείες επανεκκινούν τις λειτουργίες των διυλιστηρίων τους, μειώνοντας την ποσότητα του αργού πετρελαίου που διατίθεται για εξαγωγή, σύμφωνα με το Reuters.

Οι συνδυασμένες εξαγωγές από την Rosneft και την Lukoil αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 220.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Οι εξαγωγές της Rosneft από το Novorossiisk αναμένεται να μειωθούν στα 0,62 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Ιούλιο, από 1,06 εκατομμύρια τόνους τον περασμένο μήνα. Αναμένεται επίσης να μειωθούν οι εξαγωγές της Lukoil, πέφτοντας στα 0,19 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο από 0,58 εκατομμύρια τόνους τον Ιούνιο.

Αυτές οι περικοπές στις εξαγωγές πραγματοποιούνται παρά την πρόσφατη απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να επιτρέψει απεριόριστες εξαγωγές βενζίνης τον Ιούλιο. Αυτή η απόφαση ελήφθη επειδή τα εγχώρια ρωσικά διυλιστήρια παράγουν αρκετό καύσιμο για να ανταποκριθούν στη μέγιστη ζήτηση του καλοκαιριού, ακόμη και μετά τις επιθέσεις με drone σε ορισμένα διυλιστήρια στην Ουκρανία.

Η επανέναρξη των λειτουργιών στα διυλιστήρια της Rosneft και της Lukoil είναι ένας βασικός παράγοντας πίσω από τις περικοπές στις εξαγωγές. Το διυλιστήριο Tuapse της Rosneft αναμένεται να επαναλάβει την επεξεργασία αργού πετρελαίου αυτόν τον μήνα, ενώ η Lukoil επανεκκίνησε πρόσφατα έναν κρίσιμο εξοπλισμό για την επεξεργασία πετρελαίου στο διυλιστήριο NORSI.

Η μείωση των εξαγωγών από το Novorossiisk αναμένεται να συμβάλει σε μια ευρύτερη μείωση των συνολικών ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και της διαμετακόμισης από τα δυτικά λιμάνια της χώρας τον Ιούλιο. Αυτή η μείωση οφείλεται σε δύο παράγοντες: την αυξημένη λειτουργία των διυλιστηρίων εντός της Ρωσίας και τη δέσμευση της Μόσχας στις περικοπές παραγωγής που συμφωνήθηκαν από την ομάδα παραγωγών πετρελαίου OPEC+.

Συνολικά, αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μπορεί να είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τον Ιούλιο. Οι περικοπές από το Novorossiisk, σε συνδυασμό με την αυξημένη εγχώρια διύλιση και τις περικοπές παραγωγής του OPEC+, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη