Τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά περίπου 41% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του έτους 5,698 τρισεκατομμύρια ρούβλια (65,12 δισεκατομμύρια δολάρια), όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του ασθενέστερου ρουβλίου.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν τη σημαντικότερη μεμονωμένη πηγή ρευστότητας για το Κρεμλίνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο έως το ήμισυ των συνολικών διαδικασιών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία.

Η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε τη Δύση να επιβάλει πολλαπλές κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, η τιμή του ρωσικού εμβληματικού πετρελαίου Urals blend διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 69,1 δολάρια ανά βαρέλι, πάνω από το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων που έχει επιβάλει η Δύση, από 52,5 δολάρια την ίδια περίοδο του 2023.

Παράλληλα, η ισοτιμία του ρουβλίου αποδυναμώθηκε στα 90,8 ανά $1 για την περίοδο από 76,9 τον Ιανουάριο – Ιούνιο 2023.

Τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν μειωμένα από 794 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο και σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Reuters για 814 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Τα έσοδα από τον φόρο εξόρυξης ορυκτών πόρων (MET) αυξήθηκαν τον Ιούνιο σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια από 631,6 δισεκατομμύρια ρούβλια τον ίδιο μήνα του 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι πληρωμές προς τα διυλιστήρια στο πλαίσιο του “μηχανισμού απόσβεσης” – που θεσπίστηκε για να σταματήσουν οι εταιρείες να επωφελούνται από τις υψηλές τιμές εξαγωγής καυσίμων και να υπερασπιστούν την εγχώρια αγορά – ανήλθαν σε 158,1 δισεκατομμύρια ρούβλια τον περασμένο μήνα, από 201,7 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο και 78,6 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Ιούνιο του 2023.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαιρετίσει τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι ξεπερνούν αυτούς των δυτικών οικονομιών.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6% το 2023 μετά από αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 1,2% το 2022. Οικονομολόγοι με έδρα τη Ρωσία έχουν επισημάνει την κακή ποιότητα της οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι η παραγωγή πυραύλων και βλημάτων μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά προσφέρει περιορισμένα οφέλη στον πληθυσμό.

Για το 2024 συνολικά, η κυβέρνηση προϋπολογίζει ομοσπονδιακά έσοδα 10,7 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το 2023, όταν οι ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου και η πτώση των εξαγωγών φυσικού αερίου μείωσαν τα έσοδα κατά 24%.

Η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια από τότε που ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οδηγώντας σε δύο διαδοχικά ετήσια ελλείμματα που ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή περίπου το 2% του ΑΕΠ.

Τα χρηματοδότησε με εσωτερικό δανεισμό και αντλώντας από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου για τις ημέρες βροχής (NWF).

Διαβάστε ακόμη