Επί τάπητος θέτει το ζήτημα της πορείας της τιμής του πετρελαίου ο γερμανικός τύπος, επ’ αφορμής της πρόσφατης μικρής αύξησής του μετά από μία πολύμηνη περίοδο πτώσης του.

Δημοσίευμα της Handelsblatt απαντά σε έξι βασικά ερωτήματα που αφορούν στους λόγους για τους οποίους παραμένει ακριβό το πετρέλαιο, ποια είναι η τάση για τους επόμενους μήνες αλλά και τη σύνθεση της τιμής του.

1. Πόσο κοστίζουν σήμερα 100 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης;

Σύμφωνα με στοιχεία της πύλης Tecson, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Γερμανία είναι σήμερα 104 ευρώ ανά 100 λίτρα (από τις 27/06/.2024). Η τιμή βρίσκεται σε πτωτική τάση από τον Οκτώβριο και πρόσφατα αυξήθηκε και πάλι κάπως. Ωστόσο, είναι πάνω από τις χαμηλότερες τιμές των καλοκαιρινών μηνών του 2023.

Το τρέχον επίπεδο είναι συγκρίσιμο με αυτό του Μαρτίου 2023. Το προηγούμενο έτος, ωστόσο,  οι τιμές ήταν σημαντικά υψηλότερες λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο του 2022,οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είχαν φτάσει ακόμη και σε τιμές άνω των 200 ευρώ ανά 100 λίτρα κατά καιρούς.

2. Γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης είναι τόσο ακριβό το 2024;

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες απ’ αυτές του 2022, χρονιά ενεργειακής κρίσης, αλλά σε μια μακροπρόθεσμη σύγκριση, εξακολουθούν να είναι υψηλές.

Σύμφωνα με την Κριστίνα Βάλραφ (Christina Wallraf) του Κέντρου Καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αυτό οφείλεται στη συνολικά ανεπαρκή αγορά πετρελαίου. «Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία διατηρούν την αγορά πετρελαίου σφιχτή», δήλωσε η Βάλραφ.

Σύμφωνα με την Βάλραφ, το πετρέλαιο θέρμανσης θα μπορούσε επίσης να είναι κάπως φθηνότερο εάν δεν υπήρχε τιμή CO2 στη Γερμανία. Μια τιμή πετρελαίου θέρμανσης 1,07 ευρώ ανά λίτρο θα μπορούσε να είναι 0,93 ευρώ ανά λίτρο χωρίς επιβάρυνση CO2 « η τιμή του CO2 είναι, συνεπώς, ένας παράγοντας που καθορίζει τις τιμές, αλλά όχι ο αποφασιστικός.»

Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, από τον Φεβρουάριο του 2023 ισχύει επίσης απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων στην ΕΕ.

3. Πόσο υψηλή είναι σήμερα η τιμή του πετρελαίου;

Η τιμή του πετρελαίου για ένα βαρέλι πετρελαίου (159 λίτρα) του Brent της Βόρειας Θάλασσας είναι σήμερα 85 δολάρια ΗΠΑ. Ένα βαρέλι US West Texas Intermediate (WTI) κοστίζει 81 δολάρια (από τις 27. 06. 2024).

Το πετρέλαιο έχει γίνει γενικά πιο ακριβό τα τελευταία τρία χρόνια. Η τιμή του πετρελαίου Brent αυξήθηκε ιδιαίτερα απότομα στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Στο αποκορύφωμά του στις αρχές Μαρτίου 2022, έφτασε σε επίπεδο περίπου 130 δολάρια.

4. Ποια είναι η τάση για το πετρέλαιο θέρμανσης;

Η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να εξαρτηθεί από παράγοντες όπως ο καιρός, αλλά και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η ιστοσελίδα Tecson αναφέρει ότι οι αναλυτές της τράπεζας «Standard Chartered» αναμένουν έλλειμμα μεταξύ της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου από τον Αύγουστο. Ο κύριος λόγος είναι η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, η οποία οδεύει προς ένα εποχικό υψηλό το καλοκαίρι.

Η σύγκρουση στο Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να γίνει και πάλι ένας σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη των τιμών στα χρηματιστήρια πετρελαίου.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για έναν διμέτωπο πόλεμο από το Ισραήλ: αφενός κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και αφετέρου κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

5. Ποια είναι η σύνθεση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης;

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βασίζεται κυρίως στην τιμή του πετρελαίου στο χρηματιστήριο. Επιπλέον, το κράτος επιβάλλει φόρους όπως ο ενεργειακός φόρος, ο ΦΠΑ και ο φόρος CO2, ο οποίος αυξάνεται από έτος σε έτος.

Η τιμή του CO2 είναι σήμερα 45 ευρώ ανά τόνο και συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο.

Από το 2025, θα αυξηθεί σε 50 ευρώ ανά τόνο και από το 2026 θα κυμαίνεται μεταξύ 55 και 65 ευρώ ανά τόνο. Από το 2027 ή το 2028, αναμένεται να καθοριστεί από την εμπορία πιστοποιητικών σε επίπεδο ΕΕ και στη συνέχεια θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά.

6. Τι άλλο επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης;

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης βραχυπρόθεσμα.

Ο Στέφεν Μπουκόλντ (Steffen Bukold), επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας EnergyComment, λέει: «Εκτός από την τιμή του αργού πετρελαίου, υπάρχει το περιθώριο του διυλιστηρίου πετρελαίου, η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου και το περιθώριο των εμπόρων πετρελαίου θέρμανσης. Εάν το πετρέλαιο θέρμανσης είναι μάλλον σπάνιο στη Γερμανία αυτή τη στιγμή, το περιθώριο κέρδους του εμπόρου μπορεί να αυξηθεί αισθητά.

Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν μια εξαιρετικά προσοδοφόρα επιχείρηση για τους λιανοπωλητές, καθώς υπήρχε απειλή διαταραχών του εφοδιασμού.

«Στο μείγμα φημών, φόβων και προβλέψεων, τα περιθώρια κέρδους των αντιπροσώπων αυξήθηκαν επανειλημμένα σε επίπεδα ρεκόρ», λέει ο Μπουκόλντ.

Η Βάλραφ εξηγεί: «Μερικές φορές μεμονωμένα γεγονότα οδηγούν σε αντίδραση από τους πελάτες πετρελαίου θέρμανσης. Για παράδειγμα, όταν εισήχθη η τιμή CO2 για το πετρέλαιο θέρμανσης στη Γερμανία, πολλοί άνθρωποι παρήγγειλαν γρήγορα πετρέλαιο προς το τέλος του έτους, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν την τιμή CO2 που ίσχυε από το επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη