Η Κίνα ιδρύει έναν νέο οργανισμό που συνδυάζει κρατικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και άλλες επιχειρήσεις για την αναζήτηση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εξαιρετικά μεγάλα βάθη και την ανάπτυξη μη συμβατικών πόρων που είναι πιο δύσκολο να εξορυχθούν. Αυτή η κίνηση ακολουθεί την έκκληση του Προέδρου Xi Jinping προς τον ενεργειακό τομέα να αναπτύξει «νέες παραγωγικές δυνάμεις» για να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο νέος φορέας περιλαμβάνει τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, την CNPC και την Sinopec, μαζί με επτά άλλες κρατικές ομάδες. Αυτές οι ομάδες έχουν εμπειρία σε διάφορους τομείς, όπως η αεροδιαστημική, ο χάλυβας, η κατασκευή εξοπλισμού και η ηλεκτρική ενέργεια. Στόχος είναι να συνδυαστούν οι γνώσεις και τα δυνατά σημεία αυτών των διαφορετικών εταιρειών για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας αξίας για την εξαιρετικά βαθιά εξερεύνηση, ανάπτυξη και μηχανική πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ένας τομέας εστίασης θα είναι η διάνοιξη εξαιρετικά βαθιών φρεάτων, που θα φτάνουν έως και τα 10.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Αυτό θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές όπως η λεκάνη Tarim στο Xinjiang, όπου η CNPC και η Sinopec είναι ήδη σημαντικοί παράγοντες. Ο όμιλος θα επιδιώξει επίσης να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από σχιστόλιθο και κοιτάσματα άνθρακα, οι οποίοι είναι μη συμβατικοί πόροι που είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, καθώς βασίζεται στις εισαγωγές για τις περισσότερες από τις ανάγκες της. Η χώρα έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις για να διατηρήσει την εγχώρια παραγωγή αργού πετρελαίου πάνω από 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για την τροφοδοσία της μεταποίησης και των στρατιωτικών υπηρεσιών της. Ενώ οι προσπάθειες των κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών να τρυπήσουν βαθύτερα στην ξηρά και να αναπτύξουν θαλάσσια πεδία πετρελαίου έχουν αυξήσει την παραγωγή κατά 2% ετησίως από το 2018, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Τα υπάρχοντα πεδία πετρελαίου παρουσιάζουν μείωση της παραγωγής και η εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο και κοιτάσματα άνθρακα είναι δύσκολη λόγω γεωλογικών παραγόντων και υψηλού κόστους.

Διαβάστε ακόμη