Σημαντική άνοδο καταγράφουν από τα ξημερώματα οι τιμές για το πετρέλαιο, που υποστηρίζονται από τις προβλέψεις για έλλειμμα προσφοράς που απορρέει από την κορύφωση της καλοκαιρινής κατανάλωσης καυσίμων και τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ το γ’ τρίμηνο.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ αυξάνονται κατά 33 σεντς ή 0,4% στα 85,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate διαμορφώνονται στα 81,86 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 32 σεντς ή 0,4%. Και τα δύο συμβόλαια κέρδισαν περίπου 6% τον Ιούνιο, με το μπρεντ να έχει διαμορφωθεί πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού ο ΟΠΕΚ+, επέκτεινε τις περισσότερες από τις βαθιές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου και μέχρι το 2025. Αυτό οδήγησε τους αναλυτές στο να προβλέψουν ελλείμματα προσφοράς το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση για μεταφορές και κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μειώνει τα αποθέματα καυσίμων.

Την Παρασκευή, η EIA ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου και η ζήτηση για σημαντικά προϊόντα αυξήθηκαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Απρίλιο, στηρίζοντας τις τιμές. «Συνεχίζουμε να διατηρούμε μια υποστηρικτική άποψη προς το μπρεντ, αν και υπάρχουν ανησυχίες γύρω από τη ζήτηση, όπως η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ και η κινεζική φαινομενική ζήτηση», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ING.

Παράλληλα, η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021 χάρη στις παραγγελίες από το εξωτερικό, όπως έδειξε ιδιωτικός δείκτης, ακόμη και όταν μια ευρύτερη έρευνα έδειξε ότι η αδύναμη εγχώρια ζήτηση και οι εμπορικές προστριβές οδήγησαν σε άλλη μια συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα. Να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο νούμερο δύο καταναλωτής στον κόσμο και ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου.

Οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την Fed και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη και μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν επίσης διατηρήσει ένα «πάτωμα» κάτω από τις τιμές, ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής της IG Tony Sycamore. Το πρόσφατο ράλι του WTI μπορεί να επεκταθεί προς τα 85 δολάρια το βαρέλι, εάν οι τιμές παραμείνουν πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στα 79,52 δολάρια, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη