Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στο ασιατικό εμπόριο την Παρασκευή και ήταν έτοιμες για τρίτο συνεχόμενο εβδομαδιαίο άλμα, ενισχυμένες από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ για τον Αύγουστο, τα οποία λήγουν την Παρασκευή, αυξήθηκαν κατά 41 σεντς ή 0,47% στα 86,80 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Brent για τον Σεπτέμβριο σημείωνε άνοδο 0,5% στα 85,69 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 50 σεντς ή 0,61% στα 82,24 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μπρεντ και WTI έχουν κερδίσει σχεδόν 2% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, ενώ και οι δύο δείκτες αναφοράς είναι επίσης σε τροχιά για κέρδη λίγο πάνω από 6% σε μηνιαία βάση – εξαλείφοντας τις απώλειες νωρίτερα τον Μάιο.

«Το αργό πετρέλαιο ανέβηκε παρά τα αδύναμα βραχυπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία», δήλωσαν οι αναλυτές της ANZ, αναφερόμενοι στην απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού παρά τις προσδοκίες για μείωση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής αιχμής της ζήτησης.

«… οι τιμές κέρδισαν εν μέσω ενός τόνου υπέρ του κινδύνου στην ευρύτερη αγορά … που προκλήθηκε από τα στοιχεία που σηματοδότησαν περαιτέρω αδυναμία της αμερικανικής αγοράς εργασίας», πρόσθεσαν σε σημείωμα πελάτη.

Οι αυξανόμενες προσδοκίες για έναν επικείμενο κύκλο χαλάρωσης της Fed πυροδότησαν ένα ράλι κινδύνου σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι έμποροι αποτιμούν τώρα μια πιθανότητα 64% για μια πρώτη μείωση της Fed τον Σεπτέμβριο, από 50% πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Η χαλάρωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για το πετρέλαιο, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση από τους καταναλωτές.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) των ΗΠΑ, ένα βασικό μέτρο για τον πληθωρισμό από τη Fed, αναμένεται στις 1230 GMT και θα μπορούσε να παράσχει περαιτέρω ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων φέτος.

Οι προμήθειες πετρελαίου έχουν επίσης υποστεί πιέσεις από τις διαταραχές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν μείωση της παραγωγής του Ισημερινού κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή η FGE Energy.

Η αμερικανική ακτή του Κόλπου, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής και εξαγωγικής υποδομής της χώρας, θα μπορούσε επίσης να πληγεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες, με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ να παρακολουθεί τουλάχιστον ένα καιρικό σύστημα που θα μπορούσε να μετατραπεί σε κυκλώνα και να κατευθύνεται προς την περιοχή.

Η ανάκαμψη των φυσικών περιθωρίων διύλισης έδωσε επίσης ώθηση στις αγορές, με τα περιθώρια διύλισης του συμπλέγματος της Σιγκαπούρης να είναι κατά μέσο όρο 1 δολάριο υψηλότερα τον Ιούνιο σε περίπου 3,60 δολάρια το βαρέλι από τον Μάιο.

Διαβάστε ακόμη