Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται σε δύσκολη θέση, σύμφωνα με το Reuters. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τους επενδυτές, πρέπει να πουλήσουν σημαντικό αριθμό περιουσιακών στοιχείων – συνέπεια της πρόσφατης έξαρσης των συγχωνεύσεων στον κλάδο. Ωστόσο, η εξεύρεση πρόθυμων αγοραστών για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποδεικνύεται σημαντική πρόκληση.

Παραδοσιακά, οι εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών ήταν πρόθυμες να αρπάξουν αυτά τα απορριπτόμενα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, το επενδυτικό τοπίο έχει αλλάξει και οι εταιρείες αυτές ενδιαφέρονται πλέον περισσότερο να επενδύσουν τα χρήματά τους σε επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες, έχοντας καεί από τις προηγούμενες επιδρομές στην αμερικανική σχιστολιθική αγορά, διστάζουν επίσης να ξαναμπουν στο παιχνίδι. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, υπάρχει γενική έλλειψη χρηματοδότησης ειδικά για επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Πιθανοί αγοραστές θα μπορούσαν να είναι εταιρείες πετρελαιοειδών με στενή ιδιοκτησία, όπως η Hilcorp, οι οποίες ειδικεύονται στην απόκτηση και μεγιστοποίηση της παραγωγής από ώριμα κοιτάσματα. Μικρότεροι παραγωγοί πετρελαίου που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο μπορεί επίσης να αναζητούν ευκαιρίες επέκτασης. Επιπλέον, επενδυτές από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο παραμένει ισχυρή, θα μπορούσαν να προσελκυστούν σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Τέλος, υπάρχει πιθανότητα οι εταιρείες να επιλέξουν την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων αντί για τις παραδοσιακές πωλήσεις με μετρητά, οδηγώντας ενδεχομένως σε ένα παιχνίδι «μουσικών καρεκλών» εντός του κλάδου.

Η πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να είναι μια παρατεταμένη υπόθεση. Η έλλειψη πρόθυμων αγοραστών υποδηλώνει ότι η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, και οι εταιρείες ενδέχεται να αναγκαστούν να συμβιβαστούν με χαμηλότερες τιμές από αυτές που αρχικά ήλπιζαν. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη αλλαγή στον ενεργειακό τομέα, όπου οι παραδοσιακοί γίγαντες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα – μια πραγματικότητα όπου οι προτιμήσεις των επενδυτών και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες επηρεάζουν όλο και περισσότερο την αγορά.

Διαβάστε ακόμη