Tην ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές για το πετρέλαιο σήμερα Τετάρτη, παρά την αιφνιδιαστική αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και των προβλέψεων για ενδεχόμενη μείωση των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της ζήτησης του γ’ τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ αυξάνονται κατά 40 σεντς ή 0,5% στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κέρδισαν 43 σεντς ή 0,5% στα 81,26 δολάρια το βαρέλι.

«Φαίνεται ότι η αγορά αποσιωπά προς το παρόν τις ανησυχίες για τη ζήτηση, αναμένοντας μείωση των αποθεμάτων κατά την περίοδο αιχμής της ζήτησης του γ’ τριμήνου. Οι επίσημοι αριθμοί αποθεμάτων της EIA σήμερα θα δώσουν στην αγορά περαιτέρω ενδείξεις για την τάση», δήλωσε ο Suvro Sarkar, επικεφαλής της ομάδας του τομέα ενέργειας στην DBS Bank.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανέφερε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 914.000 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου θα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Παρά τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο και τα πτωτικά στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου, η αγορά είναι πιθανό να βρει στήριξη λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών του ΟΠΕΚ+ και της ισχυρότερης εποχικής ζήτησης κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING. «Το ισοζύγιό μας υποδηλώνει ότι η (παγκόσμια) αγορά θα έχει έλλειμμα περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το γ’ τρίμηνο λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών του ΟΠΕΚ+ και της ισχυρότερης εποχικής ζήτησης που συνήθως παρατηρείται το τρίτο τρίμηνο».

Επιπλέον, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι με τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και οι αυξανόμενες εχθροπραξίες Ισραήλ-Χεζμπολάχ στο Λίβανο λειτουργούν επίσης επιβαρυντικά για τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Sarkar της DBS.

Διαβάστε ακόμη