Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τον Ιούνιο αναμένεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 50% σε ετήσια βάση στα 9,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, μετά τη μείωση των επιδοτήσεων προς τα διυλιστήρια και αντανακλώντας την ικανότητα της ρωσικής οικονομίας να περιορίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Τα έσοδα αυτά αποτελούν τη σημαντικότερη μεμονωμένη πηγή ρευστότητας για το Κρεμλίνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο έως το ήμισυ των συνολικών διαδικασιών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία.

Η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε τη Δύση να επιβάλει πολλαπλές κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της χώρας.

Η Ρωσία κατάφερε να εκτρέψει τις εξαγωγές πετρελαίου από την Ευρώπη προς την Ινδία και την Κίνα, εξασφαλίζοντας τις πολυπόθητες οικονομικές ροές για τον προϋπολογισμό της, ο οποίος είναι ελλειμματικός, καθώς η Μόσχα δαπανά πολλά για την άμυνα και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, τα προβλεπόμενα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Ιούνιο ανέρχονται σε 814 δισεκατομμύρια ρούβλια (9,4 δισεκατομμύρια δολάρια), από 794 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο και 529 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Ιούνιο του 2023.

Αναμένεται ότι οι επιδοτήσεις προς τα διυλιστήρια από τον προϋπολογισμό θα μειωθούν κατά 60 δισ. ρούβλια από τον Μάιο. Οι επιδοτήσεις περιλαμβάνουν μια πληρωμή γνωστή ως αποσβεστήρας που ενθαρρύνει τα διυλιστήρια να πωλούν το προϊόν τους στην εγχώρια αγορά αντί να το εξάγουν σε υψηλότερη τιμή.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Ιουνίου στις 3 Ιουλίου.

Για το σύνολο του 2024, η κυβέρνηση προϋπολογίζει ομοσπονδιακά έσοδα ύψους 10,7 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το 2023, όταν οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου μείωσαν τα έσοδα κατά 24%.

Η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια από τότε που ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οδηγώντας σε δύο διαδοχικά ετήσια ελλείμματα που ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, περίπου 2% του ΑΕΠ.

Τα χρηματοδότησε με εσωτερικό δανεισμό και αντλώντας από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου για τις ημέρες βροχής (NWF).

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαιρετίσει τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι ξεπερνούν αυτούς των δυτικών οικονομιών.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6% το 2023 μετά από αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 1,2% το 2022. Οικονομολόγοι με έδρα τη Ρωσία έχουν επισημάνει την κακή ποιότητα της οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι η παραγωγή πυραύλων και βλημάτων μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά προσφέρει περιορισμένα οφέλη στον πληθυσμό.

Διαβάστε ακόμη