Μια νέα έκθεση του Energy Institute δείχνει ότι η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές ενέργειας έφτασαν σε ιστορικά υψηλά το 2023, παρά τη μικρή μείωση του μεριδίου των ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Αυτή η τάση είναι ανησυχητική επειδή επισημαίνει τη δυσκολία μετάβασης σε πηγές ενέργειας χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η έκθεση υποδεικνύει μια σύνθετη κατάσταση. Από τη μία πλευρά, υπάρχει σαφής αύξηση της ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Ευρώπη, όπου το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην ενέργεια έπεσε κάτω του 70% για πρώτη φορά από τη βιομηχανική επανάσταση. Επιπλέον, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφτασε σε ιστορικά υψηλά το 2023, χάρη στη σημαντική αύξηση της δυναμικότητας των αιολικών και ηλιακών μονάδων. Η Κίνα είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, συμβάλλοντας σε πάνω από το μισό της πρόσθετης παγκόσμιας δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πέρυσι.

Από την άλλη πλευρά, αυξάνεται και η συνολική ζήτηση για ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με την άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να καταναλώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Πραγματικά, η χρήση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε ελαφρώς το 2023, με την κατανάλωση άνθρακα να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό που οφείλεται στην Κίνα και την Ινδία. Οι εκπομπές αυξήθηκαν επίσης παρά τη μείωση του μεριδίου των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα, επειδή η χρήση πετρελαίου και άνθρακα εντατικοποιήθηκε.

Η έκθεση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες βρίσκονται σε τροχιά να φτάσουν σε κρίσιμα όρια, υπάρχει ανάγκη να περιοριστεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η ενθαρρυντική αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα θετικό βήμα, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια. Η έκθεση δεν αναφέρει τις εκπομπές μεθανίου, ωστόσο αποτελεί έναν άλλο σημαντικό παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση συντάχθηκε από το Energy Institute, την KPMG και την Kearney. Αποτελεί σημαντικό πόρο για τους επαγγελματίες του τομέα της ενέργειας, παρέχοντας πληροφορίες για τις παγκόσμιες τάσεις στον τομέα της ενέργειας. Η φετινή έκθεση επισημαίνει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη