Ο ΟΠΕΚ δεν βλέπει κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του και αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί στα 116 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2045, και μπορεί να είναι υψηλότερη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας την Πέμπτη 13 Ιουνίου, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη ότι βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να κορυφώνεται έως το 2029 και να εξομαλύνεται σε περίπου 106 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) προς το τέλος της δεκαετίας.
Ο Haitham Al Ghais, γράφοντας στην εφημερίδα Energy Aspects, χαρακτήρισε την έκθεση της ΙΕΑ «επικίνδυνο σχόλιο, ιδίως για τους καταναλωτές, και θα οδηγήσει μόνο σε ενεργειακή αστάθεια σε δυνητικά πρωτοφανή κλίμακα».
Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον de facto ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχει προβεί σε σειρά βαθιών περικοπών της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν την παραγωγή συνολικά κατά 5,86 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Αυτό περιλαμβάνει περικοπές 3,66 εκατ. bpd, τις οποίες η ομάδα στις 2 Ιουνίου συμφώνησε να παρατείνει κατά ένα έτος έως το τέλος του 2025, και περικοπές 2,2 εκατ. bpd, τις οποίες ο ΟΠΕΚ+ θα καταργήσει σταδιακά κατά τη διάρκεια ενός έτους από τον Οκτώβριο.
Ο ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι και συμβουλεύει τις βιομηχανικές χώρες, προχώρησε στην επίσπευση της ημερομηνίας για την κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου, αφού τον Οκτώβριο είχε δηλώσει ότι αυτή θα επέλθει έως το 2030. Είπε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αρχίσει να συρρικνώνεται το 2030, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα προσθέσουν στην προσφορά.
Ο Al Ghais δήλωσε ότι παρόμοιες αφηγήσεις είχαν αποδειχθεί λανθασμένες στο παρελθόν, όπως η IEA που υποστήριζε ότι η ζήτηση βενζίνης είχε κορυφωθεί το 2019 ή ότι η ζήτηση άνθρακα είχε κορυφωθεί το 2014.