Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη εν μέσω αισιόδοξων εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια και τον ΟΠΕΚ, που ενισχύθηκαν από τα στοιχεία του κλάδου που δείχνουν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Μπρεντ αυξήθηκαν κατά 50 σεντς ή 0,6% στα 82,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ κέρδισαν 62 σεντς ή 0,8% στα 78,52 δολάρια.
Η EIA αύξησε την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 σε 1,10 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την προηγούμενη εκτίμηση των 900.000 βαρελιών ημερησίως, ενώ ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) διατήρησε την πρόβλεψή του για το 2024 για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος τις προσδοκίες για ταξίδια και τουρισμό κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Οι τιμές είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 2% την περασμένη εβδομάδα, αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι θα καταργήσουν σταδιακά τις περικοπές στην παραγωγή από τον Οκτώβριο.
Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2,428 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Τα στοιχεία από την EIA, τον στατιστικό βραχίονα της αμερικανικής κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινωθούν στις 10:30 π.μ. EDT (1430 GMT) την Τετάρτη.
Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στην έκθεση για τον αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή, η οποία θα δημοσιευθεί πριν από το καμπανάκι της Τετάρτης, και στην ανακοίνωση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται αργότερα την ίδια ημέρα.
Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, ο πληθωρισμός για τους καταναλωτές παρέμεινε σταθερός τον Μάιο, ενώ οι μειώσεις των τιμών παραγωγού υποχώρησαν, υποδεικνύοντας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την αδύναμη εγχώρια ζήτηση και την άνιση οικονομική ανάκαμψη.
Διαβάστε ακόμη