Ο ΟΠΕΚ επέμεινε την Τρίτη στην πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, παρά τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη χρήση κατά το πρώτο τρίμηνο, λέγοντας ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός θα στηρίξουν την κατανάλωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, σε μηνιαία έκθεσή του, ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ είναι η τελευταία που επισημαίνει τις εύρωστες συνθήκες στην αγορά πετρελαίου ενόψει του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 3% τη Δευτέρα, αφού η Goldman Sachs δήλωσε ότι η ζήτηση για μεταφορές θα ωθήσει την αγορά σε έλλειμμα το τρίτο τρίμηνο.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η σταθερή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024 και προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια bpd το δεύτερο εξάμηνο.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία, έχει εφαρμόσει μια σειρά μειώσεων της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά. Η ομάδα συμφώνησε στις 2 Ιουνίου να παρατείνει την τελευταία περικοπή των 2,2 εκατομμυρίων bpd μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και να τη διακόψει σταδιακά από τον Οκτώβριο.

Το πετρέλαιο ήταν σταθερό μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΠΕΚ, με το αργό τύπου Μπρεντ να υποχωρεί προς τα 81 δολάρια το βαρέλι.

Υπάρχει μια μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη διάσταση μεταξύ των προβλέψεων σχετικά με την ένταση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2024, εν μέρει λόγω των διαφορών σχετικά με το ρυθμό μετάβασης του κόσμου σε καθαρότερα καύσιμα.

Παρόλο που ο ΟΠΕΚ μείωσε την εκτίμησή του για τη συνολική ζήτηση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 50.000 bpd στα 103,51 εκατομμύρια bpd, αύξησε την πρόβλεψή του για το δεύτερο τρίμηνο κατά το ίδιο ποσοστό και δεν έκανε καμία αλλαγή στην πρόβλεψή του για το σύνολο του έτους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, αναμένει πολύ χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης από ό,τι ο ΟΠΕΚ κατά 1,1 εκατ. bpd και έχει προγραμματίσει να παράσχει ενημέρωση σχετικά με την άποψή του την Τετάρτη.

Η Goldman Sachs δήλωσε τη Δευτέρα ότι η σταθερή καλοκαιρινή ζήτηση για μεταφορές θα ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα 1,3 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΠΕΚ υποδηλώνουν ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Διαβάστε ακόμη