Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, υποβοηθούμενες από τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης καυσίμων αυτό το καλοκαίρι, αν και ένα σταθερότερο δολάριο που ενισχύεται από τις μειωμένες πιθανότητες επικείμενης μείωσης των επιτοκίων περιόρισε τα κέρδη, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Μπρεντ κέρδισαν 15 σεντς ή 0,2% στα 79,77 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,1% ή 10 σεντς στα 75,63 δολάρια το βαρέλι.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, οδηγώντας τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, γεγονός που βοήθησε το δολάριο να σημειώσει ράλι.

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια, όπως το πετρέλαιο, πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Το ευρώ δέχτηκε επίσης πιέσεις, αντανακλώντας την αβεβαιότητα στην ευρωζώνη μετά την προκήρυξη από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πρόωρων βουλευτικών εκλογών για αργότερα τον Ιούνιο, μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για την Ευρωπαϊκή Ένωση από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Το Μπρεντ και το WTI σημείωσαν την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλειά τους την περασμένη εβδομάδα λόγω των ανησυχιών ότι το σχέδιο για την άρση των περικοπών στην παραγωγή από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους τους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, από τον Οκτώβριο θα προσθέσει στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να συγκεντρώσει περισσότερα από 11,2 δισ. δολάρια πουλώντας περισσότερες μετοχές του πετρελαϊκού γίγαντα Aramco, αντλώντας νέα κεφάλαια για τα σχέδια δαπανών της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση συνέπεσε με την αύξηση των συνολικών εμπορικών αποθεμάτων αργού και προϊόντων του ΟΟΣΑ στην ξηρά σε εκτιμώμενα 48 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάιο, σε σύγκριση με τη μέση αύξηση των 30 εκατομμυρίων βαρελιών κατά την περίοδο 2015-2019, ανέφερε σε σημείωμά της η εταιρεία συμβούλων ενέργειας FGE.

Αναλυτές και έμποροι αναμένουν ότι η ζήτηση για τις καλοκαιρινές διακοπές θα μειώσει τα αποθέματα και θα στηρίξει τις τιμές.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί και οι τιμές του αργού θα φθάσουν στα επίπεδα των μέσων 80 δολαρίων/βαρέλι καθώς θα προχωρούμε στο 3ο τρίμηνο του 2024, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί ένα πειστικό σήμα σύσφιξης από τα προκαταρκτικά στοιχεία των αποθεμάτων», ανέφερε η FGE.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι το Brent θα ανέλθει στα 86 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.

«Αναμένουμε ότι οι υγιείς καταναλωτές και η σταθερή καλοκαιρινή ζήτηση για μεταφορές και ψύξη θα ωθήσουν την αγορά σε ένα σημαντικό έλλειμμα του 3ου τριμήνου της τάξης των 1,3 εκατ. δολαρίων/ημέρα».

Στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον ενίσχυσε τις αγορές αργού πετρελαίου για να αναπληρώσει το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου μετά την πτώση των τιμών.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν τον αριθμό των εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, δήλωσε την Παρασκευή η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes.

Στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χαγιάν Αμπντέλ-Γκάνι δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με αξιωματούχους της περιοχής του Κουρδιστάν και εκπροσώπους διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί για μια συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Τουρκίας που κάποτε διακινούσε περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη