Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν μικρή αύξηση ελαφρώς, σήμερα, Παρασκευή (7/6/2024). Αυτό συνέβη μετά τις υποσχέσεις των χωρών του ΟΠΕΚ+, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, να σταματήσουν ενδεχομένως τη μείωση της παραγωγής ή ακόμη και να την αυξήσουν. Ωστόσο, παρά την αύξηση, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά για την τρίτη εβδομάδα πτώσης, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Μπρεντ αυξήθηκαν κατά 2 σεντς στα 79,89 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4 σεντς στα 75,59 δολάρια.

Οι τιμές σημείωσαν ράλι την Πέμπτη, όταν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές σχετικά με τις συμφωνίες προμήθειας. Όμως είναι έτοιμες για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης, αφού οι αναλυτές είδαν ότι η συνάντηση του ΟΠΕΚ+ της Κυριακής υποδήλωνε αύξηση της προσφοράς, η οποία είναι πτωτική για τις τιμές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να παρατείνουν τις περισσότερες περικοπές στην παραγωγή έως το 2025, αλλά άφησαν περιθώριο για εθελοντικές περικοπές από οκτώ μέλη που θα αποσυρθούν σταδιακά.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να διακόψει ή να αντιστρέψει τις εθελοντικές αυξήσεις της παραγωγής, εάν αποφασίσει ότι η αγορά δεν είναι αρκετά ισχυρή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε την Πέμπτη στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2019, προκαλώντας τις προσδοκίες των αναλυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ακολουθήσει το παράδειγμα. Τα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη