Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό οφείλεται στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου και στην επιτυχή προσαρμογή της Ρωσίας στις κυρώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι φόροι που σχετίζονται με το πετρέλαιο για τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% τον Μάιο του 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου Urals, του κύριου εξαγωγικού μείγματος της Ρωσίας. Η τιμή του αργού πετρελαίου Urals σκαρφάλωσε στα 74,98 δολάρια ανά βαρέλι τον Μάιο του 2023, από 58,63 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Επιπλέον, η έκπτωση μεταξύ του Urals και του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent έχει μειωθεί.

Οι χώρες της G7 επέβαλαν κυρώσεις με σκοπό να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και να εμποδίσουν την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις αυτές περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, η Ρωσία αντιμετώπισε τα μέτρα αυτά με τη χρησιμοποίηση ενός μεγάλου σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων και την ανακατεύθυνση των πετρελαϊκών πωλήσεών της σε ασιατικούς πελάτες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μηνιαία βάση έχουν πράγματι μειωθεί κατά περισσότερο από 35% τον Μάιο του 2023 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας από τους βασικούς φόρους πετρελαίου της Ρωσίας, η εισφορά με βάση το κέρδος, καταβάλλεται ανά τρίμηνο.

Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερα εάν δεν υπήρχαν σημαντικές επιδοτήσεις που παρέχονται στους παραγωγούς καυσίμων της χώρας. Η ρωσική κυβέρνηση επιδότησε τους εγχώριους προμηθευτές καυσίμων με σχεδόν 202 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο του 2023.

Παρά την ετήσια αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Ρωσία μείωσε τις συνολικές προσδοκίες της για τα έσοδα από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το 2024. Η κυβέρνηση προβλέπει τώρα ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα φθάσουν φέτος τα 10,99 τρισεκατομμύρια ρούβλια, από τα 11,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια που είχαν εκτιμηθεί προηγουμένως.

Αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω αντανακλά την πρόβλεψη της κυβέρνησης για χαμηλότερες τιμές εξαγωγής του ρωσικού αργού και φυσικού αερίου το 2023. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σήμερα κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών λόγω της υποτονικής αύξησης της ζήτησης. Επιπλέον, το ασφάλιστρο κινδύνου που προκλήθηκε από τον πόλεμο έχει υποχωρήσει.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των εταίρων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή από τον Οκτώβριο του 2023 και μετά συμβάλλει επίσης στις ανησυχίες για ενδεχόμενο υπερπληθωρισμό πετρελαίου στην αγορά. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη