Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν παρά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για παράταση των περικοπών παραγωγής. Αναλυτές ανέφεραν διάφορους λόγους για την πτώση των τιμών, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών διαπραγμάτευσης και των ασαφών προοπτικών για τη ζήτηση, σύμφωνα με το cnbc.

Ένας αναλυτής πιστεύει ότι οι έμποροι αλλάζουν τις θέσεις τους στην αγορά των μελλοντικών συμβολαίων, ποντάροντας σε χαμηλότερες τιμές. Αυτή η τεχνική δραστηριότητα διαπραγμάτευσης θεωρείται ως ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την τρέχουσα πτώση των τιμών.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο ρόλος των συμβούλων εμπορίας εμπορευμάτων, της αλγοριθμικής διαπραγμάτευσης και της αγοράς options. Αυτά τα χρηματοοικονομικά μέσα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου και, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μπορεί να βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη μεταβολή των τιμών. Ιστορικά, οι τιμές του πετρελαίου τείνουν να πέφτουν μετά τις συναντήσεις του ΟΠΕΚ+ , ανεξάρτητα από τις αποφάσεις παραγωγής.

Η απόφαση ορισμένων μελών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν σταδιακά τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές παραγωγής έως τον Σεπτέμβριο του 2025 μπορεί επίσης να συνέβαλε στην πτώση των τιμών. Οι επενδυτές μπορεί να το ερμήνευσαν ως σημάδι μελλοντικής αύξησης της προσφοράς, οδηγώντας τους να πουλήσουν τις μετοχές τους σε πετρέλαιο και μειώνοντας τις τιμές.

Η ασταθής εικόνα της ζήτησης περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση. Ο ΟΠΕΚ προβλέπει σημαντική αύξηση της ζήτησης φέτος, ενώ η IEA προβλέπει πολύ μικρότερη άνοδο. Αυτή η διαφωνία υπογραμμίζει τη δυσκολία πρόβλεψης της μελλοντικής κατανάλωσης πετρελαίου, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα που επηρεάζει τις τιμές.

Επιπλέον, αρκετοί έμποροι ανέφεραν ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση για αργό πετρέλαιο από την Ασία, έναν σημαντικό καταναλωτή. Αυτό υποδηλώνει ότι ενδέχεται να έχει ήδη καλυφθεί κάποιο μέρος της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ασκώντας πτωτική πίεση στις τιμές.

Παρά την πτώση των τιμών, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά παραμένει περιορισμένη λόγω των περιορισμών στην προσφορά και της αλλαγής της διαδρομής του παγκόσμιου εφοδιασμού ενέργειας. Διαφωνούν ότι η εστίαση μόνο στην τρέχουσα μεταβολή των τιμών δεν δίνει ολόκληρη την εικόνα και μια πιο προσεκτική ματιά στην κατάσταση της προσφοράς αποκαλύπτει μια αγορά που δεν είναι απαραίτητα υπερπροσφορούμενη.

Συμπερασματικά, η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται πιθανότατα σε συνδυασμό παραγόντων, όπως οι τεχνικές στρατηγικές διαπραγμάτευσης, τα χρηματοοικονομικά μέσα όπως οι αγορές options, οι ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση και η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση από την Ασία. Ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά είναι περιορισμένη από την πλευρά της προσφοράς, το συνολικό σκηνικό παραμένει περίπλοκο και αβέβαιο.

Διαβάστε ακόμη