Οι τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκαν κοντά σε χαμηλά τεσσάρων μηνών στην Ασία την Τετάρτη, καθώς οι αγορές χώνεψαν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την προσφορά αργότερα φέτος και μετά την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν νωρίτερα άνοδο 4 σεντς στα 77,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ σημείωναν πτώση 0,15% στα 73,14 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν σχεδόν ένα δολάριο την Τρίτη στα χαμηλότερα επίπεδα διακανονισμού τους από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ είχαν υποχωρήσει περίπου 3 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.

Η διολίσθηση ακολούθησε την είδηση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του για σχέδια αύξησης της προσφοράς από τον Οκτώβριο, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις εξασθένησης της αύξησης της ζήτησης.

«Το μπρεντ παραμένει υπό πίεση, καθώς μια γωνιά της αγοράς συνεχίζει να θεωρεί το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα taper του ΟΠΕΚ για τις εθελοντικές περικοπές ως δεσμευτική δέσμευση για αύξηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το 4ο τρίμηνο του 2024, ανεξάρτητα από τις θεμελιώδεις προοπτικές του πετρελαίου ή το κλίμα στο τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε η επικεφαλής της RBC Capital για την έρευνα εμπορευμάτων, Χελίμα Κροφτ.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα σταματήσει την απεμπλοκή των περικοπών ή θα τις αντιστρέψει εάν η ζήτηση δεν είναι αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει τα βαρέλια.

«Η πρόθεση ήταν πάντα να επιστρέψουν αργά τα βαρέλια και όχι να στείλουν την αγορά σε μια κατρακύλα με μια αύξηση της προσφοράς», σημείωσε η Κροφτ.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποσταγμάτων αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Τα στοιχεία του API έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν περισσότερο από 4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαΐου, έναντι προβλέψεων των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ο ανεξάρτητος ενεργειακός αναλυτής Τιμ Έβανς έγραψε ότι τα στοιχεία για το αργό στην έκθεση του API «αντιπροσωπεύουν μια σαφή πτωτική έκπληξη».

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια, διπλάσια από την αύξηση που ανέμεναν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη