Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές την Τρίτη, επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν οι τιμές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αύξηση της προσφοράς αργότερα μέσα στο έτος, εν μέσω επιφυλακτικών προοπτικών ζήτησης από τον βασικό καταναλωτή, τις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχωρούσαν το πρωί κατά 49 σεντς ή 0,63% στα 77,87 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ έκλεισε κάτω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά από τις 7 Φεβρουαρίου, μετά από πτώση άνω του 3% τη Δευτέρα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 51 σεντς ή 0,51% στα 73,71 δολάρια. Είχε επίσης διαμορφωθεί κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών τη Δευτέρα, μετά από διολίσθηση 3,6%.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί από κοινού ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν την Κυριακή να παρατείνουν τις περισσότερες από τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που έχουν επιβάλει έως το 2025, αλλά άφησαν περιθώριο για εθελοντικές περικοπές από οκτώ μέλη που θα αποσυρθούν σταδιακά από τον Οκτώβριο και μετά.

«Οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν ένα διπλό πρόβλημα τον τελευταίο καιρό, με την ιστορία της προσφοράς να επιβαρύνεται από την καθοδήγηση του ΟΠΕΚ+ να αρχίσει να ξετυλίγει κάποιες περικοπές παραγωγής από τον Οκτώβριο του 2024, ενώ οι συνθήκες ζήτησης δεν έχουν υποστηριχθεί καλά με ασθενέστερες από τις αναμενόμενες μεταποιητικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IG Yeap Jun Rong.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, ενώ οι δαπάνες για κατασκευές μειώθηκαν απροσδόκητα για δεύτερο μήνα τον Απρίλιο λόγω της μείωσης της μη οικιστικής δραστηριότητας – και τα δύο αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε ασθενέστερη ζήτηση πετρελαίου και καυσίμων.

«…Με “τα κακά νέα είναι κακά νέα” σε ισχύ, η περαιτέρω οικονομική αδυναμία που παρουσιάζεται μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για μια νέα δοκιμασία του κατώτερου άκρου του μηνιαίου εύρους τιμών του στο επίπεδο των 72,00 δολαρίων», πρόσθεσε.

Οι ενδείξεις εξασθένησης της αύξησης της ζήτησης έχουν επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, με τα στοιχεία για την κατανάλωση καυσίμων στις ΗΠΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η μέση τιμή της βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 5,8 σεντς ανά γαλόνι στα 3,50 δολάρια ανά γαλόνι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της GasBuddy.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα δημοσιεύσει την Τετάρτη στοιχεία για τα αποθέματα και τα παρεχόμενα προϊόντα. Το παρεχόμενο προϊόν, που θεωρείται υποκατάστατο της ζήτησης, θα δείξει πόση βενζίνη καταναλώθηκε γύρω από το Σαββατοκύριακο Memorial Day, την έναρξη της αμερικανικής οδηγικής περιόδου.

Οι ανησυχίες σχετικά με αυτούς τους μακροοικονομικούς παράγοντες από τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο είναι πιθανό να συνεχίσουν να οδηγούν τις τιμές βραχυπρόθεσμα, λένε ορισμένοι αναλυτές.

«Η ευρύτερη αγορά ανησυχεί όλο και περισσότερο για τον καταναλωτή των ΗΠΑ, τη ζήτηση πετρελαίου από τους τελικούς χρήστες των ΗΠΑ (οι δείκτες της οποίας έχουν υποφέρει από την ακρίβεια των δεδομένων κατά τη διάρκεια του Μαΐου, αλλά παραμένουν υποτονικοί) και τις παγκόσμιες επιπτώσεις της», δήλωσε ο αναλυτής της Sparta Commodities Neil Crosby σε εβδομαδιαίο σημείωμα πελάτη.

Διαβάστε ακόμη