Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την Κυριακή να παρατείνει τις περισσότερες από τις βαθιές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι και το 2025, καθώς η ομάδα προσπαθεί να στηρίξει την αγορά εν μέσω της χλιαρής αύξησης της ζήτησης, των υψηλών επιτοκίων και της αυξανόμενης ανταγωνιστικής αμερικανικής παραγωγής. Μικρές οι μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου μπρεντ διαπραγματεύονται κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι τις τελευταίες ημέρες, κάτω από αυτό που χρειάζονται πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους. Οι ανησυχίες για την αργή αύξηση της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα, έχουν επιβαρύνει τις τιμές παράλληλα με την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί από κοινού ως ΟΠΕΚ+, έχουν προβεί σε μια σειρά βαθιών περικοπών της παραγωγής από τα τέλη του 2022.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή κατά συνολικά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Αυτές περιλαμβάνουν περικοπές 3,66 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, οι οποίες επρόκειτο να λήξουν στο τέλος του 2024, και εθελοντικές περικοπές από οκτώ μέλη ύψους 2,2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, οι οποίες λήγουν στο τέλος Ιουνίου 2024.

Μικρές μεταβολές στις τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μικρή μεταβολή τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν την κίνηση της ομάδας παραγωγών ΟΠΕΚ+ να παρατείνει τις βαθιές περικοπές της παραγωγής μέχρι το 2025.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση τον Αύγουστο σημείωναν πτώση 4 σεντς ή 0,05% στα 81,07 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν στο χαμηλό της συνεδρίασης των 80,55 δολαρίων. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Ιουλίου υποχώρησαν κατά 1 σεντ ή 0,01% στα 76,98 δολάρια, μετά από πτώση στα 76,39 δολάρια νωρίτερα. Το Brent διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 0,6% και το WTI σημείωσε απώλειες 1% την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις περικοπές των 3,66 εκατομμυρίων bpd κατά ένα έτος έως το τέλος του 2025 και να παρατείνει τις περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων bpd κατά τρεις μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2024.

Ο ΟΠΕΚ+ θα καταργήσει σταδιακά τις περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων bpd κατά τη διάρκεια ενός έτους, από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

«Περιμένουμε να μειωθούν τα επιτόκια και μια καλύτερη πορεία όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη … όχι θύλακες ανάπτυξης εδώ και εκεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η ζήτηση για αργό ΟΠΕΚ+ θα είναι κατά μέσο όρο 43,65 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2024, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των αποθεμάτων κατά 2,63 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, εάν ο όμιλος διατηρήσει την παραγωγή στο ποσοστό του Απριλίου των 41,02 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα.

Η μείωση θα είναι μικρότερη όταν ο ΟΠΕΚ+ αρχίσει να καταργεί σταδιακά τις εθελοντικές περικοπές των 2,2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα τον Οκτώβριο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος εκπροσωπεί τους κορυφαίους παγκόσμιους καταναλωτές, εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ+ συν τα αποθέματα θα είναι κατά μέσο όρο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα των 41,9 εκατομμυρίων bpd το 2024.

«Η συμφωνία θα πρέπει να διασκεδάσει τους φόβους της αγοράς για την προσθήκη επιπλέον βαρελιών από τον ΟΠΕΚ+ σε μια εποχή που οι ανησυχίες για τη ζήτηση εξακολουθούν να είναι έντονες», δήλωσε η Amrita Sen, συνιδρύτρια της δεξαμενής σκέψης Energy Aspects.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να διακόψει την απεμπλοκή των περικοπών ή να τις αντιστρέψει εάν η ζήτηση δεν ήταν αρκετά ισχυρή.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παρέτεινε τις εθελοντικές περικοπές κατά μερικούς μήνες λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της υποτονικής ζήτησης.

Αλλά πολλοί αναλυτές είχαν επίσης προβλέψει ότι η ομάδα θα δυσκολευόταν να θέσει στόχους για το 2025, καθώς δεν είχε ακόμη συμφωνήσει ατομικούς στόχους δυναμικότητας για κάθε μέλος, ένα ζήτημα που είχε δημιουργήσει προηγουμένως εντάσεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, πίεζαν για υψηλότερη ποσόστωση παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός της δυναμικότητάς τους είχε από καιρό υποεκτιμηθεί.

Όμως, σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε τις συζητήσεις για τις χωρητικότητες μέχρι τον Νοέμβριο του 2025 από φέτος.

Αντ’ αυτού, η ομάδα συμφώνησε έναν νέο στόχο παραγωγής για τα ΗΑΕ, στα οποία θα επιτραπεί να αυξήσουν σταδιακά την παραγωγή τους κατά 0,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από το σημερινό επίπεδο των 2,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε ότι θα χρησιμοποιήσει ανεξάρτητα εκτιμώμενα στοιχεία για τη δυναμικότητα ως καθοδήγηση για την παραγωγή του 2026 αντί για το 2025 – αναβάλλοντας μια δυνητικά δύσκολη συζήτηση κατά ένα έτος.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι ένας από τους λόγους της καθυστέρησης ήταν οι δυσκολίες των ανεξάρτητων συμβούλων να αξιολογήσουν τα ρωσικά δεδομένα εν μέσω των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι συναντήσεις την Κυριακή διήρκεσαν λιγότερο από τέσσερις ώρες – σχετικά σύντομες για μια τόσο πολύπλοκη συμφωνία.

Πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ, ο υπουργός με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ομάδα του ΟΠΕΚ, είχε περάσει μέρες προετοιμάζοντας τη συμφωνία στο παρασκήνιο.

Κάλεσε ορισμένους βασικούς υπουργούς -κυρίως εκείνους που συνέβαλαν στις εθελοντικές περικοπές- να έρθουν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, την Κυριακή, παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις είχαν προγραμματιστεί σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικά.

Οι χώρες που προέβησαν σε εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια τεράστια νίκη αλληλεγγύης για τον όμιλο και τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ», δήλωσε ο Sen, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα απαλύνει τους φόβους ότι η Σαουδική Αραβία θα προσθέσει βαρέλια πίσω λόγω της εισαγωγής μετοχών της Aramco (2222.SE), ανοίγει νέα καρτέλα.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέθεσε έγγραφα για την πώληση ενός νέου μεριδίου του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα Aramco που θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια, μια συμφωνία-ορόσημο που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του σχεδίου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας.

Ο ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή του την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Διαβάστε ακόμη