Τα αμερικάνικα διυλιστήρια πετρελαίου αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους για το υπόλοιπο του δεύτερου τριμήνου του 2024, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης. Οι αναλυτές προβλέπουν μέσο όρο λειτουργίας περίπου στο 90%, ποσοστό χαμηλότερο από το 93% που επιτεύχθηκε την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με το Reuters.

Η αύξηση αυτή της παραγωγής έρχεται παρά τη σταθερότητα των τιμών λιανικής βενζίνης σε επίπεδα παρόμοια με πέρυσι, χάρη στην ισχυρή παραγωγή βενζίνης την άνοιξη. Σύμφωνα με την AAA, η μέση τιμή για ένα γαλόνι βενζίνης ήταν 3,559 δολάρια την Παρασκευή, ελαφρώς χαμηλότερη από τα 3,576 δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Η χρήση των διυλιστηρίων μειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με μέσο όρο 86% σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA). Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν βελτίωση καθώς διυλιστήρια όπως η Marathon Petroleum και η Valero έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης και αυξάνουν τώρα την παραγωγή τους.

Η Marathon Petroleum αναμένει να λειτουργήσει τα διυλιστήριά της στο 94% της δυναμικότητάς τους για το υπόλοιπο του τριμήνου, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 82% του Α’ τριμήνου λόγω συντήρησης. Η Valero, ο δεύτερος μεγαλύτερος διυλιστής στις ΗΠΑ, σχεδιάζει επίσης να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις της έως και στο 95% της δυναμικότητάς της.

Συνολικά, οι ειδικοί του κλάδου αναμένουν να λειτουργήσουν τα διυλιστήρια μεταξύ 90% και 95% για το υπόλοιπο του Β’ τριμήνου. Αυτή η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση καυσίμων κατά τους θερινούς μήνες, διατηρώντας παράλληλα σχετικά σταθερές τις τιμές της βενζίνης.

Διαβάστε ακόμη