Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ως επί το πλείστον σταθερές την Πέμπτη, καθώς οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου, αν και η ανθεκτική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε ένα πιθανό πλήγμα στη ζήτηση, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μπρεντ υποχώρησαν κατά 4 σεντς ή 0,05% στα 83,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 10 σεντς ή 0,13% στα 79,13 δολάρια.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποστάγματα αυξήθηκαν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλέστηκαν στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τετάρτη.

Τα στοιχεία του API έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 6,49 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 24 Μαΐου, ανέφεραν οι πηγές, με τα αποθέματα βενζίνης να μειώνονται κατά 452.000 βαρέλια και τα αποστάγματα να αυξάνονται κατά 2,045 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας θα έβγαζαν 1,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τις αποθήκες, ενώ θα διατηρούσαν 0,4 εκατομμύρια βαρέλια αποσταγμάτων και 1 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης.

Τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) αναμένονται αργότερα την Πέμπτη.

Η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου μέχρι τον Απρίλιο λόγω της ήπιας ζήτησης καυσίμων μπορεί να ενισχύσει την υπόθεση ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, στους οποίους περιλαμβάνονται ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα διατηρήσουν τις περικοπές της προσφοράς κατά τη συνάντησή τους στις 2 Ιουνίου, λένε εκπρόσωποι και αναλυτές του ΟΠΕΚ+.

Οι αγορές πετρελαίου δέχονται πιέσεις λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με το Brent να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον μηνών στις 23 Μαΐου.

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται από τις αρχές Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, αλλά οι επιχειρήσεις έγιναν πιο απαισιόδοξες για το μέλλον, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα της Fed.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να δεσμεύει τα κεφάλαια και την κατανάλωση, κάτι που είναι αρνητικό για τη ζήτηση και τις τιμές του αργού. Η Fed θεωρείται τώρα ότι θα μειώσει τα επιτόκια το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την έναρξη τον Ιούνιο που ανέμεναν οι αγορές στις αρχές του έτους.

Διαβάστε ακόμη