Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Τετάρτης, λόγω των προσδοκιών για τη διατήρηση των περικοπών της παραγωγής «μαύρου χρυσού» από τον ΟΠΕΚ+ στην επερχόμενη συνάντηση του Οργανισμού αυτή την Κυριακή. Παράλληλα, υπάρχουν προσδοκίες και για αύξηση στην κατανάλωση καυσίμων ενόψει του καλοκαιριού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ για παράδοση Ιουλίου ανεβαίνουν κατά 15 σεντς ή 0,2% στα 84,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για τον Ιούλιο ενισχύονται κατά 25 σεντς ή 0,3% στα 80,08 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς κέρδισαν περισσότερο από 1% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η προσδοκία ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσουν σε ισχύ τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έχει δώσει αισιοδοξία στις αγορές και η κίνηση αυτή θα θεωρηθεί ως μια συντονισμένη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση των τιμών και την επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, δήλωσε ο Sugandha Sachdeva, ιδρυτής της εταιρείας ερευνών SS WealthStreet.

«Επιπλέον, η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στις ΗΠΑ ωθεί σε μια εποχιακή άνοδο της κατανάλωσης και συνήθως δίνει μια θετική δυναμική στις τιμές για το αργό πετρέλαιο», πρόσθεσε. Η αργία Memorial Day τη Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου αιχμής της ζήτησης στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, και η διατήρηση των περικοπών στην παραγωγή θα πρέπει να διατηρήσει τις τιμές υποστηριζόμενες καθώς η κατανάλωση αυξάνεται.

«Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι σχετικά μεγάλος αριθμός ταξιδιών στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αργίας Memorial Day. Τα αεροπορικά ταξίδια ήταν επίσης ισχυρά», ανέφερε σε σημείωμά του ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ Bank.

Ταυτόχρονα, το συνεχιζόμενο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Ράφα, παρείχε επίσης κάποια στήριξη στις τιμές εν μέσω ανησυχιών για επέκταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, που είναι βασική περιοχή εφοδιασμού πετρελαίου. Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου που θα δημοσιευτούν εντός της ημέρας.  Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά περίπου 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters την Τρίτη.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed και να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου. Η έκθεση για τον πυρήνα του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ για τον Απρίλιο αναμένεται την Παρασκευή. Το προτιμώμενο «βαρόμετρο» πληθωρισμού της Fed αναμένεται να παραμείνει σταθερό σε μηνιαία βάση. Οι προσδοκίες για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων έχουν αμφιταλαντευθεί, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι επιφυλακτικοί, καθώς τα στοιχεία εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμη