Περαιτέρω άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω προσδοκιών για ισχυρή ζήτηση καυσίμων από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και εν όψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ στις 2 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί η πολιτική γύρω από τις περικοπές στην παραγωγή.

Ειδικότερα το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ για τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο 21 σεντς στα 83,31 δολάρια το βαρέλι. Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 21 σεντς στα 83,09 δολάρια. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για τον Ιούλιο διαμορφώνονται στα 78,90 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 1,18 δολάρια ή 1,52% από το κλείσιμο της Παρασκευής, έχοντας διαπραγματευτεί κατά τη διάρκεια της αμερικανικής αργίας για τον εορτασμό της Memorial Day χωρίς διακανονισμό.

Οι προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση καυσίμων με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης και διακοπών στις ΗΠΑ παρέχουν στήριξη στις τιμές, δήλωσαν ορισμένοι αναλυτές. Παρά τη γενική άποψη ότι τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδύναμη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, «τα δεδομένα κινητικότητας σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου εξακολουθεί να είναι σε γενικές γραμμές υγιής», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo σε εταιρικό σημείωμα.

Παράλληλα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην επερχόμενη διαδικτυακή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 2 Ιουνίου, όπου οι έμποροι και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι περικοπές της παραγωγής θα παραμείνουν σε ισχύ και θα ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

«Αναμένουμε ότι οι τιμές για το πετρέλαιο θα κινηθούν υψηλότερα τις επόμενες ημέρες λόγω της αναμενόμενης συνέχισης των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από τους παραγωγούς πετρελαίου και των αυξανόμενων προοπτικών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ», δήλωσε ο Satoru Yoshida, αναλυτής εμπορευμάτων της Rakuten Securities.

Tρεις πηγές από χώρες του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι είναι πιθανή η παράταση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μια μικρή πτώση του δολαρίου στήριξε επίσης τις αγορές. «Επεκτείνοντας τη θετική δυναμική των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, οι τιμές του αργού πετρελαίου φάνηκε να έχουν σταθεροποιηθεί το πρωί της Τρίτης, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου βοηθά επίσης τις ανοδικές προοπτικές», δήλωσε η ανώτερη αναλύτρια αγοράς της Phillip Nova, Priyanka Sachdeva.

Διαβάστε ακόμη