Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου το πρωί τις Δευτέρας, καθώς οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 2 Ιουνίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η διατήρηση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής για το υπόλοιπο του έτους. Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα το Ιράν έχει εγκρίνει σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου μπρεντ για τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο 18 σεντς στα 82,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο του Αυγούστου σημείωσε άνοδο 25 σεντς στα 82,09 δολάρια. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το  αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 24 σεντς στα 77,96 δολάρια.

Το μπρεντ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα περίπου 2% χαμηλότερα και το WTI έχασε σχεδόν 3%, αφού τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι δεν είναι απίθανο να αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, αν αυτό ήταν απαραίτητο για τον έλεγχο του επίμονου πληθωρισμού. Οι δημόσιες αργίες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία σήμερα αναμένεται να διατηρήσουν τις συναλλαγές στην αγορά «μαύρου χρυσού» σχετικά ισχνές. Η επικείμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ μετατέθηκε κατά μία ημέρα και θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Οι παραγωγοί θα συζητήσουν αν θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τρεις πηγές από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να δηλώνουν στο Reuters ότι η παράταση είναι πιθανή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου αναμένεται να διατηρήσουν τα σημερινά τους κέρδη λόγω των προσδοκιών για παράταση των περικοπών, δήλωσε η Sugandha Sachdeva, ιδρύτρια της εταιρείας ερευνών SS WealthStreet. «Ωστόσο, η πορεία των τιμών θα επηρεαστεί σημαντικά από τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) των ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένα για την εβδομάδα, τα οποία με τη σειρά τους θα διαμορφώσουν την προσέγγιση της Fed για πιθανές προσαρμογές των επιτοκίων», δήλωσε η Sachdeva.

Σε συνδυασμό με άλλα 3,66 εκατομμύρια bpd περικοπών παραγωγής που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους, οι περικοπές παραγωγής ισοδυναμούν με σχεδόν το 6% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ έχει δηλώσει ότι αναμένει ένα ακόμη έτος σχετικά ισχυρής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει πολύ βραδύτερη αύξηση κατά 1,2 εκατομμύρια bpd.

Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για περισσότερα μηνύματα σχετικά με την πολιτική των επιτοκίων. Ο δείκτης, που αναμένεται να δημοσιευθεί στις 31 Μαΐου, θεωρείται ως το προτιμώμενο μέτρο του πληθωρισμού από την Fed. Ξεχωριστά, η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για πετρέλαιο το 2030 στα 108,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από 106 εκατομμύρια bpd. Είπε επίσης ότι αναμένει ότι η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου θα εμφανιστεί το 2034 στα 110.000 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα και θα ακολουθήσει ένα μακρύ πλατώ μέχρι το 2040.

Διαβάστε ακόμη