Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη εν μέσω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη χρήση καυσίμων στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 60 σεντς ή 0,7% στα 82,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 64 σεντς ή 0,8% στα 78,02 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν περίπου 1% χαμηλότερα την Τρίτη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δήλωσαν την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένει αρκετούς ακόμη μήνες για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός έχει πράγματι επιστρέψει σε τροχιά προς τον στόχο του 2% πριν μειώσει τα επιτόκια.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να πιέσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποστάγματα μειώθηκαν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) την Τρίτη.

Ενόψει της εορτής Memorial Day αυτό το Σαββατοκύριακο, η οποία εγκαινιάζει την κορυφαία καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης στις ΗΠΑ, οι τιμές λιανικής της βενζίνης μειώθηκαν για τέταρτη συνεχή εβδομάδα. Οι αμερικανικές τιμές του ντίζελ, ενός βασικού προϊόντος διύλισης τόσο για τον βιομηχανικό τομέα όσο και για τις μεταφορές, υποχώρησαν επίσης.

Οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της Fed και τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) που αναμένεται αργότερα την Τετάρτη.

«Τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα εξεταστούν εξονυχιστικά για την εκτίμηση της Fed σχετικά με τον ανώμαλο πληθωρισμό του πρώτου τριμήνου και για ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων το 2024», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε έκθεσή τους.

«Είναι περισσότερο μια προσέγγιση αναμονής και να δούμε «τι μας λένε τα δεδομένα», δήλωσε η ANZ.

Στο μεταξύ, η Ευρωζώνη έχει σχεδόν υποσχεθεί μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου εν μέσω θετικότερων οικονομικών προοπτικών. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Τρίτη ότι είναι «πραγματικά βέβαιη» ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι υπό έλεγχο.

Διαβάστε ακόμη