Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία την Τρίτη, με τους επενδυτές να αναμένουν ότι ο παρατεταμένος πληθωρισμός στις ΗΠΑ και τα υψηλότερα επιτόκια θα συμπιέσουν την καταναλωτική και βιομηχανική ζήτηση, ενώ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στη Μέση Ανατολή
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχωρούσαν κατά 44 σεντς ή 0,53% στα 83,27 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 51 σεντς ή 0,64% στα 79,29 δολάρια το βαρέλι. Λίγο αργότερα το μπρεντ υποχωρούσε 0,61% στα 83,20 δολάρια, ενώ το αργό 0,05% στα 78,80 δολάρια.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν λιγότερο από 1% τη Δευτέρα, καθώς οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι περιμένουν περισσότερες ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
«Οι φόβοι για ασθενέστερη ζήτηση οδήγησαν σε πωλήσεις, καθώς η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Fed έγινε πιο μακρινή», δήλωσε ο αναλυτής Τοσιτάκα Ταζάουα (Toshitaka Tazawa) της Fujitomi Securities.
Ο αντιπρόεδρος της Fed Φίλιπ Τζέφερσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι «μακράς διάρκειας», ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικλ Μπαρ δήλωσε ότι η περιοριστική πολιτική χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε ότι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος» για να είναι η κεντρική τράπεζα σίγουρη ότι η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών είναι βιώσιμη.
Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού, απελευθερώνοντας κεφάλαια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Το βλέμμα στη Μέση Ανατολή
Από την άλλη πλευρά, η αγορά φάνηκε να επηρεάζεται ελάχιστα από την πολιτική αβεβαιότητα σε δύο μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
«Ενώ υπήρξε μια ανοδική κίνηση λόγω κάποιας αβεβαιότητας στο Ιράν, οι τιμές έχουν έκτοτε χάσει κάποια κέρδη, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν το status quo όσον αφορά τις πολιτικές προς το παρόν και ότι οποιαδήποτε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση παραμένει εκτός συζήτησης», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς της IG, Yeap Jun Rong στο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ένας σκληροπυρηνικός και δυνητικός διάδοχος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου, ενώ ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανέβαλε ένα ταξίδι στην Ιαπωνία λόγω της υγείας του πατέρα του, του βασιλιά.
«Ο θάνατος του Ιρανού προέδρου και το θέμα υγείας του Σαουδάραβα βασιλιά δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την αγορά, καθώς δεν είναι σαφές αν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ενεργειακή πολιτική», δήλωσε ο Tazawa της Fujitomi.
Οι επενδυτές εστιάζουν στην προσφορά από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τις θυγατρικές του, γνωστές ως ΟΠΕΚ+. Είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν την 1η Ιουνίου για να καθορίσουν την πολιτική παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του αν θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως ορισμένων μελών.
«Οι τιμές παραμένουν σε αναμονή για έναν καταλύτη που θα οδηγήσει σε διάσπαση του τρέχοντος εύρους τιμών, με τα βλέμματα να εξακολουθούν να είναι στραμμένα σε τυχόν γεωπολιτικές εξελίξεις, μαζί με τα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Yeap.
Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να παρατείνει κάποιες εθελοντικές περικοπές παραγωγής, εάν η ζήτηση δεν καταφέρει να ανακάμψει, δήλωσαν στο Reuters άτομα με γνώση του θέματος προηγουμένως.
Διαβάστε ακόμη