Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να σημειώνει την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και τρεις εβδομάδες, λόγω ενδείξεων βελτίωσης της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω ισχυρότερων οικονομικών δεικτών από τους βασικούς καταναλωτές Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent σημείωσαν άνοδο 21 σεντς ή 0,25% στα 83,48 δολάρια το βαρέλι. Τα αμερικανικά συμβόλαια του αργού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 7 σεντς ή 0,09% στα 79,30 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent οδεύουν προς κέρδη περίπου 1% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI 1,4%.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου WTI φαίνεται να έχουν βρει μία βραχυπρόθεσμη στήριξη γύρω στα 78,40 δολάρια/βαρέλι μετά από μια πτώση 9%+ από τις 26 Απριλίου την περασμένη εβδομάδα, λόγω διαφόρων ενθαρρυντικών παραγόντων, όπως η μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και τα περισσότερα επερχόμενα «αποσπασματικά» μέτρα τόνωσης από την Κίνα», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA, Kelvin Wong, αναφερόμενος στο πιθανό πρόγραμμα της χώρας για την αγορά απούλητων κατοικιών απευθείας από τους κατασκευαστές ακινήτων.

Οι αγορές ενισχύθηκαν επίσης από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας κατά 6,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, καθώς η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα της χώρας επιταχύνθηκε, υποδεικνύοντας πιθανώς ισχυρότερη ζήτηση στο μέλλον.

Οι μειώσεις των αποθεμάτων πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων σε μεγάλους παγκόσμιους εμπορικούς κόμβους δημιούργησαν επίσης αισιοδοξία για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, αντιστρέφοντας την τάση αύξησης των αποθεμάτων που είχε επιβαρύνει σημαντικά τις τιμές του αργού πετρελαίου τις προηγούμενες εβδομάδες.

Οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδότησαν την αισιοδοξία για την παγκόσμια ζήτηση. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Τετάρτη, ενισχύοντας τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στη χώρα.

Οι προσδοκίες αυτές ενισχύθηκαν περαιτέρω από τα στοιχεία της Πέμπτης που έδειξαν σταθεροποίηση της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση του δολαρίου ΗΠΑ, γεγονός που θα έκανε το πετρέλαιο φθηνότερο για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα και θα ενίσχυε τη ζήτηση.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι επενδυτές αναζητούσαν κυρίως κατεύθυνση από την επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την 1η Ιουνίου, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σε απευθείας σύνδεση.

Μια παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ πέραν του Ιουνίου είναι πιθανό να δει σταθερότερες τιμές μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ο Wong της OANDA.

Οι αναλυτές της ANZ ανέφεραν σε σημείωμα πελάτη: «Βλέπουμε τρία πιθανά σενάρια για την έκβαση της συνεδρίασης της 1ης Ιουνίου: παράταση, απεμπλοκή ή πλήρης κατάργηση των εθελοντικών περικοπών των 2,2 εκατ. δολάρια/ημέρα. Το τρέχον μοντέλο μας βασίζεται στη σταδιακή απεμπλοκή των περικοπών στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ακόμα και με αυτό, βλέπουμε την αγορά να κινείται σε έλλειμμα, με τη μελλοντική πρόσκληση για την παραγωγή του ΟΠΕΚ να υπερβαίνει κατά πολύ την τρέχουσα παραγωγή».

Διαβάστε ακόμη