Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μικρή μεταβολή την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές έβλεπαν νέες κινητήριες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων δεικτών πληθωρισμού στις ΗΠΑ και της μηνιαίας έκθεσης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) αυτή την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent κινήθηκαν 4 σεντς υψηλότερα στα 83,40 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ αυξήθηκαν 5 σεντς στα 79,17 δολάρια το βαρέλι. Λίγο αργότερα το μπρεντ κατέγραφε άνοδο 0,17% στα 83,50 δολάρια το βαρέλι και το αργό ενισχυόταν 0,19% στα 79,27 δολάρια.

Τα συμβόλαια αναφοράς διαμορφώθηκαν υψηλότερα τη Δευτέρα λόγω ενδείξεων βελτίωσης της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως.

«Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ελαφρώς υψηλότερες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά παραμένουν σε ένα ευρύ μοτίβο συγκράτησης την τελευταία εβδομάδα, με την προετοιμασία για τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τα στοιχεία για τον αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη για ενδείξεις σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο

«Η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο θα βρίσκεται στο επίκεντρο για να παράσχει τυχόν ενημερώσεις σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με κάποια μάτια για το αν η προηγούμενη αισιόδοξη καθοδήγηση γύρω από την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο θα συνεχίσει να ισχύει», δήλωσε ο Yeap.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου αναμένεται να έρθει αργότερα την Τρίτη, με βάση την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚ.

Εν τω μεταξύ, η αγορά παρακολουθεί επίσης τις πυρκαγιές στον απομακρυσμένο δυτικό Καναδά, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό της χώρας με πετρέλαιο. Οι πυροσβέστες έκαναν τη Δευτέρα αγώνα δρόμου για να περιορίσουν μία πυρκαγιά στη Βρετανική Κολομβία και δύο στην Αλμπέρτα κοντά στην καρδιά της βιομηχανίας πετρελαϊκής άμμου της χώρας. Δεν είχαν αναφερθεί λειτουργικές διαταραχές. Όμως ο Alex Hodes, αναλυτής της ενεργειακής χρηματιστηριακής εταιρείας StoneX, δήλωσε ότι η παραγωγική ικανότητα του Καναδά που ανέρχεται σε 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα είναι «πολύ πιθανό να επηρεαστεί».

Η αγορά συνέχισε επίσης να αντιδρά στα ανοδικά σχόλια του υπουργού πετρελαίου του Ιράκ, Χαϊγιάν Αμπντούλ Γάνι, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με σημείωμα των αναλυτών της ANZ.

Ο Γάνι δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράκ θα τιμήσει τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής που έγιναν από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, στην επικείμενη συνεδρίασή του την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: