Άνοδο σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή και οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη, καθώς τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δύο μεγαλύτερους χρήστες αργού στον κόσμο, έδειξαν υψηλότερη ζήτηση και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα στήριξε τις τιμές.
Η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού που ωθήθηκε από τις υψηλότερες εκτελέσεις διυλιστηρίων συνέπεσε με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη και έδειξαν ότι οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας τον Απρίλιο ήταν υψηλότερες από πέρυσι, σε ενδείξεις βελτίωσης της εμπορικής δραστηριότητας. Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για εκεχειρία διατηρεί ζωντανές τις ανησυχίες για πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, σημειώνει το Reuters.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ αυξήθηκαν κατά 58 σεντς ή 0,6% στα 84,41 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα και διαμορφώνονται σε εβδομαδιαία άνοδο 1,7%. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αναρριχήθηκε κατά 58 σεντς ή 0,7% στα 79,84 δολάρια και σημειώνει εβδομαδιαία αύξηση 2,2%.
Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας επέστρεψαν σε αύξηση τον Απρίλιο μετά από συρρίκνωση τον προηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας βελτίωση της ζήτησης.
«Τα συνεχιζόμενα σημάδια ενίσχυσης της ζήτησης στην Κίνα θα πρέπει να δουν την αγορά εμπορευμάτων να παραμένει καλά υποστηριζόμενη», αναφέρει σε σημείωμά της η ANZ Research.
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη, δήλωσαν κάτοικοι της Παλαιστίνης την Πέμπτη, ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς έχουν τερματιστεί. Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, αυξάνεται το ενδεχόμενο να εμπλακούν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδίως ο κύριος υποστηρικτής της Χαμάς, το Ιράν, ένας βασικός παραγωγός.
«Η προεργασία του Ισραήλ για μια επέμβαση στη Ράφα και οι αυξανόμενες εντάσεις στα βόρεια σύνορά του υπενθυμίζουν ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να παραμείνουν μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τουλάχιστον», αναφέρουν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.
Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της τράπεζας βλέπουν τις τιμές να χαλαρώνουν μέχρι το 2024, με το Brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 86 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο και στα 74 δολάρια το τρίτο τρίμηνο, εν μέσω χαλαρότερων θεμελιωδών συνθηκών προσφοράς και ζήτησης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου «φαίνεται να μετριάζεται».
Διαβάστε ακόμα: