Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία της βιομηχανίας έδειξαν μια αιφνιδιαστική μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα, ένα θετικό σημάδι για τη ζήτηση, αν και οι αγορές παρακολουθούσαν επίσης στενά τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent κέρδισαν 5 σεντς ή 0,06% στα 88,47 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ σκαρφάλωσαν 8 σεντς ή 0,1% στα 83,44 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,237 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute. Αντίθετα, έξι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 800.000 βαρέλια.

Οι traders θα παρακολουθούν τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ για τα αποθέματα πετρελαίου και προϊόντων που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα για επιβεβαίωση της μεγάλης μείωσης.

Η αμερικανική επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε τον Απρίλιο σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, με την S&P Global να αναφέρει την Τρίτη ότι ο δείκτης παραγωγής Flash Composite PMI, ο οποίος παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στο 50,9 αυτόν τον μήνα από 52,1 τον Μάρτιο.

«Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να πειστούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ότι απαιτούνται μειώσεις επιτοκίων για τη στήριξη της οικονομίας», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

Οι μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και, με τη σειρά τους, τη ζήτηση για πετρέλαιο από τον κορυφαίο καταναλωτή του καυσίμου παγκοσμίως.

Οι αναλυτές εξακολουθούσαν να επικεντρώνονται στις τελευταίες εξελίξεις στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, αν και ο αντίκτυπος στις προμήθειες πετρελαίου παραμένει προς το παρόν περιορισμένος.

«Πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θεωρούν ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις έχουν ολοκληρωθεί η μία εναντίον της άλλης, χωρίς να απαιτείται προς το παρόν καμία συνέχεια», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προετοιμάζονται για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν – αν και αυτές μπορεί να μην έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην προσφορά πετρελαίου άμεσα», πρόσθεσαν.