Η πορτογαλική πετρελαϊκή εταιρεία Galp Energia δήλωσε την Κυριακή ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ερευνών στο κοίτασμα Mopane στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να έχει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Galp δήλωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμαστικές εργασίες στο πηγάδι Mopane-1X τον Ιανουάριο και στο πηγάδι Mopane-2X τον Μάρτιο. Και στις δύο γεωτρήσεις, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 8 χιλιόμετρα, ανέφερε ότι «ανακαλύφθηκαν σημαντικές στήλες ελαφρού πετρελαίου σε υψηλής ποιότητας άμμο ταμιευτήρα».

Το κοίτασμα Mopane βρίσκεται στη λεκάνη Orange, κατά μήκος της ακτής της νότιας αφρικανικής χώρας, όπου η Shell και η γαλλική TotalEnergies έχουν κάνει αρκετές ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Galp δήλωσε ότι οι ροές που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών έφτασαν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 14 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα, τοποθετώντας ενδεχομένως το Mopane ως μια σημαντική εμπορική ανακάλυψη.

«Μόνο στο σύμπλεγμα Mopane, και πριν από τη διάνοιξη πρόσθετων γεωτρήσεων εξερεύνησης και αξιολόγησης, οι εκτιμήσεις για τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στη θέση τους είναι 10 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ή και περισσότερο», δήλωσε ο Galp.

Η Galp κατέχει μερίδιο 80% στην Άδεια Έρευνας Πετρελαίου 83 (PEL 83), η οποία καλύπτει έκταση σχεδόν 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη λεκάνη Orange.

Η Ναμίμπια θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα πηγή εσόδων για την Galp, η οποία έχει σήμερα ισχυρές επενδύσεις στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας και είναι επίσης παρούσα σε ένα έργο φυσικού αερίου στη λεκάνη Rovuma της Μοζαμβίκης.

Η Galp έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία για να προσελκύσει άλλους επενδυτές στα έργα της στη Ναμίμπια, καθώς θα μπορούσαν να φθάσουν σε μεγάλη κλίμακα.

Η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ+, έχοντας χάσει την Αγκόλα και άλλους παίκτες τα τελευταία χρόνια, εξετάζει τη Ναμίμπια για πιθανή ένταξη, καθώς δημιουργεί την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγή της Αφρικής μέχρι την επόμενη δεκαετία, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της αφρικανικής βιομηχανίας.