Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς το Ισραήλ και το Ιράν υποβάθμισαν τους κινδύνους κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή μετά το φαινομενικά μικρό πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ υποχώρησαν κατά 67 σεντς ή 0,77% στα 86,62 δολάρια το βαρέλι. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για τον Μάιο , το οποίο λήγει τη Δευτέρα, υποχώρησε κατά 63 σεντς ή 0,76% στα 82,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουνίου υποχώρησε κατά 64 σεντς στα 81,58 δολάρια το βαρέλι.

«Οι τιμές του αργού μπρεντ δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την αρχική τους άνοδο, με ευρείες προσδοκίες ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μπορεί να εξαλειφθούν λόγω της ήπιας απάντησης του Ιράν», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

«Με αυτό, οι αγορές συνεχίζουν να χαλαρώνουν το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου που συνδέεται με πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού, κάτι που φαίνεται πιο απίθανο στην τρέχουσα χρονική στιγμή», πρόσθεσε.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν εκτοξευθεί πάνω από 3 δολάρια το βαρέλι νωρίς την Παρασκευή, αφού ακούστηκαν εκρήξεις στην ιρανική πόλη Ισφαχάν σε μια επίθεση που πηγές περιέγραψαν ως ισραηλινή, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν αφού η Τεχεράνη υποβάθμισε το περιστατικό και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα.

«Η υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού δεν βοήθησε επίσης τα πράγματα, με την βραχυπρόθεσμη κίνηση των τιμών να φαίνεται περισσότερο μια ιστορία από την πλευρά της προσφοράς παρά της ζήτησης», δήλωσε ο Yeap στο Reuters.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν διπλάσια από τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια.

«Οι οικονομικές ανησυχίες γίνονται και πάλι ένας παράγοντας πίεσης της αγοράς αργού», με τις τιμές «να δέχονται υποχωρούν λόγω της μεγάλης συσσώρευσης των αμερικανικών αποθεμάτων και της hawkish Fed που οδήγησε σε ένα ισχυρό δολάριο», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια της αγοράς Tina Teng.

Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε την Παρασκευή μετά την εκτόξευση των τιμών νωρίτερα με αφορμή τις αναφορές ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν.

Το Σάββατο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ που περιείχε μέτρα που θα επέτρεπαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του Ιράν και της παραγωγής πετρελαίου του.

Όμως οι αγορές αποδέχθηκαν την είδηση, καθώς ο αντίκτυπος των μέτρων, εάν περάσουν, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα ερμηνευθούν και θα εφαρμοστούν. Η εξέταση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη.

Προς το παρόν, οι αναλυτές της ANZ ανέφεραν σε σημείωμά τους ότι η αστάθεια στη Μέση Ανατολή θα κρατήσει τις αγορές πετρελαίου «νευρικές».

Το Σάββατο, μια έκρηξη σε μια ιρακινή στρατιωτική βάση σκότωσε ένα μέλος μιας δύναμης ασφαλείας που περιλαμβάνει ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ο διοικητής της δύναμης δήλωσε ότι επρόκειτο για επίθεση, ενώ ο στρατός δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα.

Ξεχωριστά, η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ δήλωσε την Κυριακή ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που βρισκόταν σε πολεμική αποστολή στο νότιο Λίβανο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις και η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανταλλάσσουν πυρά εδώ και πάνω από έξι μήνες παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση.