Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 3% την Παρασκευή μετά το χτύπημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ στο Ιράν, προκαλώντας φόβους για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο οι προμήθειες αργού.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent εκτινάχθηκε μετά τις αναφορές για εκρήξεις στο Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ. Κάποια στιγμή ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι. Το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγμα κατά του Ιράν, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Μια έκρηξη ακούστηκε στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην πόλη είναι ασφαλείς, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ABC News επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο που δήλωσε ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στο Ιράν. Αρκετές πτήσεις εκτράπηκαν πάνω από τον ιρανικό εναέριο χώρο, μετέδωσε το CNN.
Τα συμβόλαια αναφοράς εκτινάχθηκαν πάνω από 3 δολάρια και στη συνέχεια υποχώρησαν ελαφρώς. Νωρίτερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν άνοδο 2,63 δολάρια ή 3% στα 89,74 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργό αμερικανικό συμβόλαιο West Texas Intermediate σκαρφάλωσε 2,56 δολάρια ή 3,1% στα 84,66 δολάρια ανά βαρέλι.
Αυτή την ώρα το μπρεντ ενισχύεται 1,70% στα 88,60 δολάρια και το WTI σημειώνει άνοδο 1,52% στα 84,25 δολάρια.
Το αργό έχει σημειώσει ράλι φέτος, με τα κέρδη να οφείλονται στην επιδείνωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ που έχουν συσφίξει την αγορά. Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας, εάν διατηρηθούν, θα ενισχύσουν τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και θα αποτελέσουν πρόκληση για τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Οι περιορισμοί της προσφοράς που ενορχηστρώνει ο ΟΠΕΚ+, οι οποίοι περιλαμβάνουν περικοπές στη Σαουδική Αραβία καθώς και στη Ρωσία, σημαίνουν ότι η ομάδα παραγωγών διαθέτει ένα απόθεμα αχρησιμοποίητης δυναμικότητας αρκετών εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως. Επί του παρόντος, οι περιορισμοί στην παραγωγή θα διαρκέσουν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει το Bloomberg.
Φόβοι για διαταραχές εφοδιασμού
«Εάν αυτές οι αναφορές αποδειχθούν αληθινές, οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση θα αυξηθούν, καθώς και οι ανησυχίες ότι ενδεχομένως κινούμαστε πιο κοντά σε μια κατάσταση όπου οι κίνδυνοι εφοδιασμού πετρελαίου θα οδηγήσουν σε πραγματικές διαταραχές του εφοδιασμού», ανέφερε σε σημείωμά του ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.
Οι αναφορές έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι το Ισραήλ έχει απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Patterson.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε μια επίθεση αντιποίνων μετά από μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Συρία. Τα περισσότερα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους καταρρίφθηκαν πριν φθάσουν στο ισραηλινό έδαφος, με ελάχιστες ζημιές και απώλειες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις 13 Απριλίου. Το πριμ γεωπολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου είχε υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα λόγω της αντίληψης ότι τυχόν ισραηλινά αντίποινα στην επίθεση του Ιράν θα μετριαστούν από τη διεθνή πίεση.
Στην παγκόσμια προμήθεια αργού πετρελαίου, η Βενεζουέλα έχασε μια βασική άδεια των ΗΠΑ που επιτρέπει στο μέλος του ΟΠΕΚ να εξάγει πετρέλαιο στις αγορές παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης κυρώσεις στο Ιράν, ένα άλλο μέλος του ΟΠΕΚ, με στόχο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του μετά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της χώρας στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, σημειώνει το Reuters. Οι κυρώσεις στο Ιράν, ωστόσο, εξαιρούν την πετρελαϊκή του βιομηχανία.