Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη, καθώς η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή κράτησαν επίσης σε εγρήγορση τις αγορές μετά τη δήλωση του Ισραήλ ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 48 σεντς ή 0,5% στα 90,58 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για παράδοση Μαΐου αυξήθηκαν κατά 49 σεντς ή 0,6% στα 85,90 δολάρια το βαρέλι.

Οι δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Το επίσημο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία, ξεπερνώντας άνετα τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ενώ η ανάπτυξη θεωρείται ευπρόσδεκτο σημάδι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να στηρίξουν την εμπιστοσύνη, μια σειρά άλλων δεικτών, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ακίνητα, των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής, έδειξαν ότι η ζήτηση παρέμεινε αδύναμη λόγω της παρατεταμένης κρίσης ακινήτων.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, αλλά υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά τις επιθέσεις του Ιράν, τις οποίες η κυβέρνησή του χαρακτήρισε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του στη Δαμασκό, οι οποίες προκάλεσαν μόνο μέτριες ζημιές.

«Η απάντηση του Ισραήλ θα καθορίσει αν η κλιμάκωση θα τελειώσει ή θα συνεχιστεί. Η σύγκρουση θα μπορούσε ακόμη να περιοριστεί στο Ισραήλ, το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, με πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμά τους την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε τη Δευτέρα το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες για να σταθμίσει πώς θα αντιδράσει στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Το Ιράν παράγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως ως σημαντικός παραγωγός εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).