Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών τη Δευτέρα, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά μείωσαν τα ασφάλιστρα κινδύνου μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αργά το Σάββατο, η οποία, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, προκάλεσε περιορισμένες ζημιές. Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, λένε οι αναλυτές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Ιουνίου υποχώρησαν κατά 23 σεντς ή 0,2% στα 90,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Μαΐου μειώθηκαν κατά 29 σεντς ή 0,3% στα 85,37 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας.

Η επίθεση με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν η πρώτη κατά του Ισραήλ από άλλη χώρα εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, εγείροντας ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που επηρεάζει την κυκλοφορία πετρελαίου μέσω της Μέσης Ανατολής.

Η επίθεση, την οποία το Ιράν αποκάλεσε αντίποινα για μια αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του στη Δαμασκό, προκάλεσε μόνο μέτριες ζημιές, καθώς οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν από το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ. Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές της Χαμάς στη Γάζα, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι έπληξε το προξενείο.

«Μια επίθεση είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί τις ημέρες που προηγήθηκαν. Επίσης, οι περιορισμένες ζημιές και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών σημαίνει ότι ίσως η αντίδραση του Ισραήλ να είναι πιο μετρημένη», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

«Όμως είναι σαφές ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και όλα εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει τώρα το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Καθώς το Ιράν παράγει σήμερα πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου ως σημαντικός παραγωγός στο πλαίσιο του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ο κίνδυνος εφοδιασμού περιλαμβάνει αυστηρότερα επιβαλλόμενες πετρελαϊκές κυρώσεις και ότι η απάντηση του Ισραήλ θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στόχευση των ενεργειακών υποδομών του Ιράν, ανέφερε η ING σε σημείωμα πελάτη τη Δευτέρα.

Μεγάλη αβεβαιότητα

Αλλά αν υπάρξει σημαντική απώλεια προσφοράς, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν περαιτέρω αργό πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου, ενώ ο ΟΠΕΚ έχει πάνω από 5 εκατομμύρια bpd πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, ανέφερε.

«Εάν οι τιμές σημείωναν σημαντική άνοδο λόγω της απώλειας προσφοράς, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ο όμιλος θα προσπαθούσε να επαναφέρει μέρος αυτής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην αγορά. Ο ΟΠΕΚ δεν θα θέλει να δει τις τιμές να ανεβαίνουν πολύ ψηλά, δεδομένου του κινδύνου καταστροφής της ζήτησης», πρόσθεσε ο Warren Patterson, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δείκτες αναφοράς πετρελαίου είχαν αυξηθεί την Παρασκευή εν αναμονή της επίθεσης αντιποίνων του Ιράν, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο.

Παρά τις περιορισμένες ζημιές, οι αναλυτές ανέμεναν ευρέως τουλάχιστον ένα βραχυπρόθεσμο ράλι στις τιμές σήμερα το πρωί, αλλά ότι πιο σημαντικές και πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στις τιμές από την κλιμάκωση θα απαιτούσαν μια ουσιαστική διαταραχή στην προσφορά, όπως περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Ιράν.

Ελάχιστες επιπτώσεις μέχρι στιγμής

Μέχρι στιγμής, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχει ελάχιστες απτές επιπτώσεις στην προσφορά πετρελαίου.

Το «χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία και τα αντίποινα του Ιράν έχουν αυξήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεν αναμένουμε άμεση αντίδραση στις τιμές του αργού πετρελαίου, δεδομένης της άφθονης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και του ήδη αυξημένου πριμ γεωπολιτικού κινδύνου», αναφέρουν οι αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμά τους.

«Η απάντηση του Ισραήλ θα καθορίσει αν η κλιμάκωση θα τελειώσει ή θα συνεχιστεί. Η σύγκρουση θα μπορούσε ακόμη να περιοριστεί στο Ισραήλ, το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, με πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ. Μόνο σε μια ακραία περίπτωση βλέπουμε ότι επηρεάζει ρεαλιστικά τις αγορές πετρελαίου».

Οι αναλυτές της Citi Research δήλωσαν ότι οι παρατεταμένες εντάσεις μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχουν τιμολογήσει σε μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο στα 85-90 δολάρια ανά βαρέλι. Καθώς η αγορά ήταν σε γενικές γραμμές ισορροπημένη όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οποιαδήποτε αποκλιμάκωση θα μπορούσε να δει τις τιμές να υποχωρούν αρκετά απότομα στο εύρος των υψηλών 70 ή των χαμηλών 80 δολαρίων ανά βαρέλι.

«Αυτό που δεν έχει τιμολογηθεί στην τρέχουσα αγορά, κατά την άποψή μας, είναι μια πιθανή συνέχιση μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η οποία εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να δει τις τιμές του πετρελαίου να διαπραγματεύονται έως και πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, ανάλογα με τη φύση των γεγονότων», αναφέρουν οι αναλυτές σε σημείωμά τους.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 100 δολάρια ανά βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 100 δολάρια ανά βαρέλι και πέραν αυτού, δήλωσαν παρατηρητές της αγοράς, μετά την αεροπορική επίθεση που πραγματοποίησε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ αναζωπυρώνοντας τους φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο.

Το Ιράν διαθέτει τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στο καρτέλ πετρελαίου ΟΠΕΚ. Οποιαδήποτε διαταραχή στην ικανότητά του να προμηθεύει τις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, δήλωσαν αναλυτές στο CNBC. Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις ή το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, ενός βασικού σημείου ασφυξίας που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν και μέσω του οποίου ρέει καθημερινά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Οποιαδήποτε επίθεση στην παραγωγή πετρελαίου ή στις εγκαταστάσεις εξαγωγής στο Ιράν θα οδηγούσε την τιμή του αργού πετρελαίου Brent στα 100 δολάρια και το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ θα οδηγούσε σε τιμές της τάξης των 120 με 130 δολαρίων», δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.