Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) περιόρισε την Παρασκευή την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024, επικαλούμενος χαμηλότερη από την αναμενόμενη κατανάλωση στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την ύφεση της εργοστασιακής δραστηριότητας, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ενεργειακός παρατηρητής με έδρα το Παρίσι μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης φέτος κατά 130.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) σε 1,2 εκατομμύρια bpd, προσθέτοντας ότι η απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης από την Κίνα,τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών COVID-19, είχε εξαντλήσει τον κύκλο της.
Οι προοπτικές υπολείπονται κατά πολύ της πρόβλεψης του ΟΠΕΚ την Πέμπτη για 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος με βάση την ισχυρή χρήση καυσίμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά υπερβαίνουν την ενεργειακή πρόβλεψη της αμερικανικής κυβέρνησης για αύξηση κατά 950.000 βαρέλια ημερησίως, η οποία είναι πιο μετριοπαθής.
Η αύξηση της ζήτησης το 2025 θα περιοριστεί στο 1,1 εκατ. bpd, πρόσθεσε η IEA, με την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ να προβλέπεται ότι θα παραμείνει σταθερή και η επέκταση των ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να επιταχυνθεί, ανέφερε.
Αφού βγήκε αργότερα από άλλες χώρες από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία COVID-19, η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει μικρότερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.
Ο ΙΕΑ σημείωσε ότι η συμβολή της Κίνας στην παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα εξασθενήσει από 79% το 2023 σε 45% το 2024 και 27% το επόμενο έτος.
«Παρά την (παγκόσμια) επιβράδυνση που προβλέπεται, το επίπεδο αυτό της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με την τάση πριν από το COVID, ακόμη και εν μέσω συγκρατημένων προσδοκιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος και την αυξημένη ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο ΙΕΑ.
Η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, θα φθάσει τα 770.000 βαρέλια ημερησίως και θα φτάσει συνολικά τα 102,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με επικεφαλής τις χώρες εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+).