Ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να αλλάξει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου μέχρι την πλήρη υπουργική σύνοδο του Ιουνίου, δήλωσαν τρεις πηγές του Οργανισμού στο Reuters ενόψει της συνόδου των υπουργών την επόμενη εβδομάδα, η οποία δεν αναμένεται να διατυπώσει συστάσεις πολιτικής.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, θα πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή συνεδρίαση της κοινής υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης (JMMC) στις 3 Απριλίου για να εξετάσουν την αγορά και την εφαρμογή από τα μέλη των περικοπών στην παραγωγή.

Οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν έχουν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως, δήλωσαν ότι δεν αναμένουν δράση πριν από τον Ιούνιο και ότι η συνεδρίαση του Απριλίου θα μπορούσε να είναι γρήγορη και απλή.

Ο ΟΠΕΚ και το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα σχολιασμού που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ήδη, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στις αρχές του μήνα συμφώνησαν να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου για να στηρίξουν την αγορά.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ήταν ισχυρές, με το Brent να διατηρείται στα επίπεδα των 85 δολαρίων το βαρέλι, από τα χαμηλά επίπεδα λίγο πάνω από τα 70 δολάρια που σημειώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Η φετινή ισχύς προέκυψε από τις ανησυχίες της αγοράς για διαταραχή της προσφοράς λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και των επιθέσεων στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές, αν και η οικονομική αβεβαιότητα και οι αυξημένες προμήθειες πέραν του ΟΠΕΚ+ έχουν περιορίσει περαιτέρω αυξήσεις.

Όταν λήξουν οι εθελοντικοί περιορισμοί στα τέλη Ιουνίου, οι συνολικές περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ θα μειωθούν στα 3,66 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, όπως συμφωνήθηκε σε προηγούμενα βήματα, αρχής γενομένης από το 2022.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν κορυφαίες χώρες του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η ομάδα συνεδριάζει συνήθως κάθε δύο μήνες και μπορεί να διατυπώσει συστάσεις για την αλλαγή της πολιτικής, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να συζητηθούν και να επικυρωθούν σε μια πλήρη υπουργική συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη.