Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μικρή μεταβολή την Τρίτη, μετά από άνοδο τη Δευτέρα, στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να διατάξει τις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για να εκπληρωθούν οι στόχοι του ΟΠΕΚ+.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας διέταξε τις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά το δεύτερο τρίμηνο, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα επιτύχουν τον στόχο παραγωγής 9 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς τον ΟΠΕΚ+, δήλωσαν τη Δευτέρα τρεις πηγές της βιομηχανίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 471.000 επιπλέον βαρέλια ημερησίως (bpd) το δεύτερο τρίμηνο, σε συντονισμό με ορισμένα μέλη του Οργανισμού Πετρελαϊκών Χωρών και τους συμμαχικούς παραγωγούς (ΟΠΕΚ+).

Η Ρωσία σχεδιάζει να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές των εξαγωγών και να επικεντρωθεί μόνο στη μείωση της παραγωγής. Ο Νόβακ δεν έχει δώσει το στοχευμένο επίπεδο παραγωγής, αλλά η παραγωγή θα μειωθεί σε σχεδόν 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, εάν η μείωση εφαρμοστεί όπως έχει προγραμματιστεί.

Οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν δημοσίως, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει συγκεκριμένους στόχους σε κάθε εταιρεία, υποδεικνύοντας την πρόθεσή της να τηρήσει την υπόσχεση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Στα 86,82 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Μάιο σκαρφάλωσαν κατά 7 σεντς στα 86,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6 σεντς στα 82,01 δολάρια το βαρέλι στις 0541 GMT.

Το μπρεντ αυξήθηκε κατά 1,5% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ το WTI κέρδισε 1,6% υψηλότερα.

Η Ρωσία, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαιοειδών, αντιμετωπίζει επίσης τις πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας στα διυλιστήρια πετρελαίου της, οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, έθεσαν εκτός λειτουργίας περίπου 900.000 βαρέλια ημερησίως, ενδεχομένως για εβδομάδες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνιμα.

«Ο αντίκτυπος των διαταραχών διύλισης στις τιμές του αργού είναι μεικτός, με πτωτική επίδραση από τη μείωση της ζήτησης των διυλιστηρίων και ανοδική επίδραση από την πιθανή μείωση των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας», ανέφεραν οι αναλυτές σε σημείωμά τους.

Μετά από επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το Σάββατο, η ρωσική πετρελαιοπαραγωγός Rosneft έκλεισε μια μονάδα αργού 70.000 bpd στο διυλιστήριό της Kuibyshev στην πόλη Σαμάρα.

Ενώ οι συνέπειες των επιθέσεων και των ρωσικών περικοπών φαίνονταν ασαφείς, ένα ελαφρώς ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ από την προηγούμενη συνεδρίαση στήριξε κάπως τις τιμές.

Ένα ασθενέστερο δολάριο συνήθως καθιστά φθηνότερες τις αγορές πετρελαίου σε άλλα νομίσματα, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνολική ζήτηση.

«Το δολάριο μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει καθοδικές πιέσεις, καθώς η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, γεγονός που ενδεχομένως προσφέρει τον ανοδικό παράγοντα στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια αγοράς Tina Teng.

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές πριμοδοτήσεις, όπως η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, στήριξαν επίσης τις τιμές, αν και ο άμεσος αντίκτυπος στις προμήθειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μένει να φανεί.

Το θετικό πριμ γεωπολιτικού κινδύνου, καθώς δεν υπάρχει σαφής διάσπαση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, παραμένει βασικός παράγοντας στήριξης των τιμών του πετρελαίου σε αυτή τη συγκυρία, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς Kelvin Wong στην OANDA.