Η Idemitsu Kosan, το δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιαπωνίας, δήλωσε την Τρίτη ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στη Fuji Oil σε 13,04% από 6,58% αγοράζοντας μερίδιο από τη Sumitomo Chemical και μπορεί να αυξήσει την ιδιοκτησία της στο 20%, σύμφωνα με το Reuters.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της στον τομέα των καυσίμων μέσω της επέκτασης των κοινών αγορών αργού πετρελαίου, καθώς και στην εμβάθυνση της συνεργασίας σε μέτρα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, δήλωσε η Idemitsu.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Idemitsu θα αγοράσει 5,05 εκατομμύρια μετοχές της Fuji Oil στην τιμή των 330 γιεν (2,20 δολάρια) ανά μετοχή σε μια εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, δήλωσε εκπρόσωπος της Idemitsu, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει τη Fuji Oil μια θυγατρική εταιρεία με τη μέθοδο της καθαρής θέσης με την αγορά πρόσθετων μετοχών. «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αυξήσουμε το μερίδιό μας στο 20% για να καταστήσουμε τη Fuji Oil μια θυγατρική εταιρεία με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, αλλά δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αγοράσουμε οποιοδήποτε πρόσθετο μερίδιο μετά από αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η τιμή αγοράς είναι χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της Fuji Oil την Τρίτη στα 384 γιεν.

Η συναλλαγή μεταξύ της Idemitsu και της Sumitomo Chemical, η οποία θα καταστήσει την Idemitsu κορυφαίο μέτοχο της Fuji Oil, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με τη Fuji Oil.

«Βλέπουμε τη συμφωνία (μεταξύ της Idemitsu και της Sumitomo Chemical) ως θετική, καθώς η ισχυρότερη κεφαλαιακή συμμαχία με την Idemitsu θα βοηθήσει στην ενίσχυση των επιχειρηματικών μας συνεργασιών», δήλωσε εκπρόσωπος της Fuji Oil.

Αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανή πρόσθετη αγορά των μετοχών της από την Idemitsu.