Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, εν μέρει λόγω της προοπτικής αύξησης της προσφοράς από τη Ρωσία, της βραδύτερης από την αναμενόμενη ζήτησης σε τομείς όπως τα καύσιμα αεριωθούμενων αεροσκαφών και της επιφυλακτικότητας στις συναλλαγές ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent για παράδοση Μαΐου υποχώρησε κατά 15 σεντς στα 86,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 14 σεντς στα 82,02 δολάρια. Το συμβόλαιο WTI Απριλίου, με λήξη την Τετάρτη, υποχώρησε κατά 15 σεντς στα 82,57 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έφτασαν σε υψηλά τεσσάρων μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενισχυμένοι από τις χαμηλότερες εξαγωγές αργού από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ και τις ενδείξεις για ισχυρότερη ζήτηση και οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τη Ρωσία, η ανησυχία για την προσφορά που απορρέει από τις αυξημένες εξαγωγές μετά τις ουκρανικές επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας συνέχισε να πιέζει τις τιμές προς τα κάτω.

«Οι επιθέσεις θα μειώσουν πιθανότατα τις ροές ρωσικού αργού έως και 300 kbd (χιλιάδες βαρέλια την ημέρα), επιπλέον των προγραμματισμένων κλεισίματος συντήρησης… Τα χαμηλότερα πρωτογενή τρεξίματα, ωστόσο, θα οδηγήσουν σε υψηλότερες εξαγωγές αργού πετρελαίου, βοηθώντας τη Ρωσία να επιτύχει ταυτόχρονα περικοπές στην παραγωγή, διατηρώντας τις εξαγωγές σταθερές», αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου

Η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των δυτικών λιμανιών της τον Μάρτιο κατά σχεδόν 200.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) έναντι μηνιαίου σχεδίου για 2,15 εκατ. bpd, ενώ σε ημερήσια βάση, οι αποστολές θα αυξηθούν κατά 10% σε σύγκριση με το αρχικό της σχέδιο για τον Μάρτιο, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί του Reuters.

Οι τιμές επιβαρύνθηκαν από την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα επιτόκια των ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 20 Μαρτίου.

«Η αγορά μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης αναμένοντας σήματα σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων από τη συνεδρίαση της FOMC αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του τομέα ενέργειας της DBS Bank, Suvro Sarkar.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί αρκετά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συνυπολογίζοντας το υψηλότερο πριμ γεωπολιτικού κινδύνου μετά τις επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια… Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αποκόμιση κερδών σε αυτά τα επίπεδα, καθώς αμφιβάλλουμε ότι οι κινήσεις των τιμών πάνω από τα 85 δολάρια/βαρέλι θα είναι βιώσιμες βραχυπρόθεσμα για το Brent», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της ζήτησης, οι αναλυτές ήταν ελαφρώς επιφυλακτικοί όσον αφορά την αύξηση της ζήτησης που προέρχεται από τον τομέα των καυσίμων αεροσκαφών ενόψει της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Οι παγκόσμιες τιμές των καυσίμων τζετ είναι πιθανό να είναι «υψηλότερες κατά 5,4% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή μας στα 111 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι, καθώς η χαμηλή ζήτηση αναμένεται να δώσει τη θέση της στην κορύφωση των καλοκαιρινών ταξιδιών και στις ισχυρότερες τιμές», έγραψαν οι αναλυτές της BMI σε σημείωμα πελάτη.

«Ωστόσο, μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μετριάσει την κατανάλωση αεροπορικών ταξιδιών και θα επιβαρύνει τις τιμές των καυσίμων τζετ περιορίζοντας την άνοδο των τιμών», πρόσθεσαν.