Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, αλλά ήταν σε τροχιά ανόδου αυτή την εβδομάδα, ενισχυμένες από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας που αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2024 και την απροσδόκητη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχώρησαν κατά 25 σεντς ή 0,3% στα 85,17 δολάρια το βαρέλι, αφού την Πέμπτη ξεπέρασαν τα 85 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε πτώση 22 σεντς ή 0,3% στα 81,04 δολάρια.

Ο ΙΕΑ αύξησε την Πέμπτη την εκτίμησή του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2024 για τέταρτη φορά από τον Νοέμβριο, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι διαταράσσουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια bpd το 2024, ανέφερε ο ΙΕΑ στην τελευταία έκθεσή του, αυξημένη κατά 110.000 bpd από τον προηγούμενο μήνα. Προέβλεψε ελαφρύ έλλειμμα προσφοράς φέτος, αφού τα μέλη του ΟΠΕΚ+ παρέτειναν τις περικοπές, από πλεόνασμα προηγουμένως.

Οι αναλυτές της ANZ σημείωσαν επίσης ότι η χρησιμοποίηση των διυλιστηρίων πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί. «Τα διυλιστήρια τίθενται σε λειτουργία μετά το κλείσιμο της παραγωγικής ικανότητας τον Ιανουάριο λόγω του παγετού του χειμώνα», έγραψαν σε έκθεσή τους την Παρασκευή.

«Τα περιθώρια των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων αυξάνονται επίσης», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις «σύσφιξης της ισορροπίας της αγοράς».

Τα κέρδη αυτή την εβδομάδα ήρθαν παρά την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ εβδομάδων. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το αργό ακριβότερο για τους χρήστες άλλων νομισμάτων.

Επίσης, οι τιμές του πετρελαίου στηρίχθηκαν αυτή την εβδομάδα από τις ουκρανικές απεργίες στα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, οι οποίες προκάλεσαν πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Rosneft, σε μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα τους τελευταίους μήνες.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν επίσης απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν την επεξεργασία, ενώ τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν καθώς αυξήθηκε η ζήτηση, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Από την πλευρά της ζήτησης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο ένα βασικό επιτόκιο πολιτικής, καθώς οι αρχές συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στη νομισματική σταθερότητα εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας θεωρήθηκαν απίθανο να ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο, καθώς άλλα στοιχεία την Πέμπτη έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών παραγωγού τον περασμένο μήνα.