Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο την Τετάρτη, υποστηριζόμενο από την πιθανή διακοπή της προσφοράς μετά τις ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια, τις ενδείξεις ισχυρής ζήτησης και τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, παρά τον κάπως κολλώδη πληθωρισμό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια σαρωτική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικές περιοχές την Τετάρτη, προκαλώντας πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Rosneft, κάτι που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε προσπάθεια να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Μπρεντ για τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 1,06 δολάρια ή 1,3% στα 82,98 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για τον Απρίλιο κέρδισε 1,15 δολάρια ή 1,5% στα 78,71 δολάρια.

Παρά το ράλι, το μπρεντ διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος τιμών πάνω από τα 80 δολάρια για περισσότερο από ένα μήνα, ανεβαίνοντας για λίγο πάνω από τα 84 δολάρια σε αυτό το διάστημα.

Σε μια ένδειξη της υγιούς ζήτησης, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται την έκθεση του API ενόψει των επίσημων στοιχείων των αμερικανικών αποθεμάτων της Τετάρτης.

Σε μια προηγούμενη ένδειξη ισχυρής ζήτησης, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών επέμεινε την Τρίτη στην πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, υψηλότερη από πολλές άλλες προβλέψεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι πολύ χαμηλότερη, επικαιροποιεί τις προβλέψεις του την Πέμπτη.

Το πετρέλαιο και οι ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές βρήκαν επίσης στήριξη από το αίσθημα ότι ο ελαφρώς θερμότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν θα εκτροχιάσει τις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τα μέσα του έτους. Τα χαμηλότερα επιτόκια στηρίζουν τη ζήτηση πετρελαίου.

«Το περιβάλλον κινδύνου παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο, βασιζόμενο στη σταθερή πεποίθηση ότι η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς για μείωση των επιτοκίων μόνο τον Ιούνιο θα κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς της IG, Yeap Jun Rong.