Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στις συναλλαγές της Τρίτης, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να προκαλούν ανησυχίες, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν λόγω των πτωτικών διαθέσεων για τη ζήτηση και καθώς η αγορά ανέμενε τις μηνιαίες εκθέσεις των πετρελαϊκών οργανισμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μπρεντ για παράδοση Μαΐου σημείωναν άνοδο 26 σεντς ή 0,3% στα 82,47 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό συμβόλαιο αργού Απριλίου σημείωσε άνοδο 17 σεντς ή 0,2% στα 78,10 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς δεν έχει οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου, οι Χούτι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, όπως λένε.

Αεροπορικές επιδρομές που αποδίδονται σε αμερικανοβρετανικό συνασπισμό έπληξαν πόλεις-λιμάνια και μικρές πόλεις στη δυτική Υεμένη τη Δευτέρα, ενώ οι Χούθι δήλωσαν την Τρίτη ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο με πυραύλους το «αμερικανικό πλοίο Πινόκιο» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, το περιορισμό των κερδών αποτελούν οι προοπτικές για ασθενέστερη ζήτηση και αύξηση της προσφοράς από παραγωγούς εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

«Οι πτωτικές διαθέσεις για τη ζήτηση και η αυξανόμενη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ αφήνουν ελάχιστα περιθώρια στην αγορά να είναι ανοδική για τις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Σερίνα Χουάνγκ, επικεφαλής ανάλυσης APAC της Vortexa.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί σε επίπεδο ρεκόρ περίπου 103,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σχεδόν εξ ολοκλήρου από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+), συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας και της Γουιάνας.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, αλλά ήταν ασθενέστερες από τους προηγούμενους μήνες, συνεχίζοντας την τάση εξασθένισης των αγορών από τον μεγαλύτερο αγοραστή του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, η αγορά αναμένει τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση από τις μηνιαίες εκθέσεις του ΟΠΕΚ, της IEA και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ANZ.

«Αν και πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη θα απαλύνει τις ανησυχίες για τη ζήτηση».