Σε μερίσματα και προγράμματα επαναγοράς μετοχών κατευθύνεται από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου όλο και μεγαλύτερο τμήμα των κερδών τους ενώ στον αντίποδα μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα προορίζεται για τις κεφαλαιακές δαπάνες σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως φαίνεται στο γράφημα από την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) World Energy Investment Report από το 2017 και μετά ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% στρέφεται στη διανομή μερισμάτων και στην επαναγορά μετοχών.
Το 2022, το 45% περίπου κατευθύνθηκε σε κεφαλαιακές δαπάνες που σχετίζονται με τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έναντι άνω του 80% έως το 2017. Ένα ποσοστό 40% περίπου πηγαίνει στην τσέπη των μετοχών ως μερίσματα ή επαναγορές μετοχών, όταν από έως το 2017 ήταν χαμηλότερο από 20%. Στην αποπληρωμή χρέους σε καθαρή βάση, πηγαίνει το 10% περίπου, ενώ το υπόλοιπο ποσό στις δαπάνες για τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανάρτηση του ο ειδικός σύμβουλος στον επικεφαλής του ΙΕΑ, Αλεσσάντρο Μπλάσι, η κατανομή των δαπανών καταδεικνύει είτε ότι οι εταιρείες του κλάδου έχουν μάθει «να κάνουν περισσότερα με λιγότερα» χρήματα, είτε ότι βλέπουν κορύφωση της ζήτηση πετρελαίου τα επόμενα χρόνια και προτιμούν να δίνουν περισσότερα χρήματα στους μετόχους, είτε ότι κάνουν λάθος και δεν επενδύουν αρκετά χρήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε προβλήματα στην προσφορά και σε ανισορροπία με τη ζήτηση.