Οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας τη Δευτέρα, λόγω της ανησυχίας για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, αν και ο γεωπολιτικός κίνδυνος γύρω από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία περιόρισε την πτώση, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μπρεντ υποχώρησαν κατά 55 σεντς ή 0,7% στα 81,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 57 σεντς ή 0,7% στα 77,44 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με το Μπρεντ να υποχωρεί κατά 1,8% και το WTI κατά 2,5%, λόγω των πτωτικών κινεζικών στοιχείων που έδειξαν ότι η ζήτηση είναι πιο ήπια στον κόσμο. 1 εισαγωγέα αργού.

«Οι ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα υπερίσχυσαν της παράτασης των περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μιας μονάδας της Nissan Securities, προσθέτοντας ότι τα μεικτά σημάδια από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ώθησαν ορισμένους εμπόρους να προσαρμόσουν τις θέσεις τους.

«Παρόλα αυτά, οι απώλειες θα περιοριστούν από τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο, με την πιθανότητα να μην επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ και να επεκταθεί η σύγκρουση στη Ρωσία και τους γείτονές της», είπε.

Η Κίνα έθεσε στόχο οικονομικής ανάπτυξης για φέτος, γύρω στο 5%

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά η αύξηση του ποσοστού ανεργίας και η συγκράτηση της αύξησης των μισθών διατήρησαν την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο τραπέζι.

Η Κίνα έθεσε την περασμένη εβδομάδα στόχο οικονομικής ανάπτυξης για το 2024 γύρω στο 5%, τον οποίο πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν φιλόδοξο χωρίς πολύ περισσότερα κίνητρα.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, αλλά ήταν ασθενέστερες από τους προηγούμενους μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Πέμπτη, συνεχίζοντας την τάση άμβλυνσης των αγορών από τον μεγαλύτερο αγοραστή στον κόσμο.

Από την πλευρά της προσφοράς, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί από κοινού ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν στις αρχές του μήνα να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο τρίμηνο.

«Με τον ΟΠΕΚ+ να παρατείνει τη συμφωνία εθελοντικής μείωσης της παραγωγής μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, αυτό θα μπορούσε να συσφίξει την αγορά καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από την εποχική της ύφεση», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ANZ Research.

Στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε την Κυριακή το Ισραήλ για την καθυστέρηση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός και την απόρριψη του αιτήματος της Χαμάς να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, αλλά δήλωσε ότι η ομάδα εξακολουθεί να επιδιώκει λύση με διαπραγματεύσεις.

Η ένταση κλιμακώνεται επίσης στη Ρωσία και τους γείτονές της, αυξάνοντας τον φόβο για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης εκτός Ουκρανίας, δήλωσε ο Kikukawa της NS Trading.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, λέγοντας ότι η Ρωσία ανανεώνει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας της και ότι αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σταματήσει στην Ουκρανία θα συνεχίσει.