Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στους μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε θετικό μήνυμα για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Μπρεντ σημείωναν άνοδο 0,7% ή 58 σεντς στα 83,54 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 0,9% ή 69 σεντς στα 79,62 δολάρια.

Ωστόσο, και τα δύο συμβόλαια σημείωναν μικρή πτώση στην εβδομάδα μέχρι στιγμής, με το Μπρεντ και το WTI να υποχωρούν κατά 0,1% και 0,5% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 4,5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα και τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 4,1 εκατ. βαρέλια. Και τα δύο μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σε ένδειξη ισχυρής ζήτησης.

«Με την αμερικανική οδηγική περίοδο να βρίσκεται ακριβώς στον ορίζοντα, η αγορά θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο σφιχτή τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε η ANZ Research σε σημείωμά της.

Στην Κίνα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5,1% το πρώτο δίμηνο του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και η κατανάλωση καυσίμων στην Ινδία αυξήθηκε κατά 5,7% τον Φεβρουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εν μέσω ισχυρής εργοστασιακής δραστηριότητας στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα και καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Αφού συνυπολογιστεί η φετινή επιπλέον ημέρα του Φεβρουαρίου, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 3,3% σε ετήσια βάση, αναφέρει η Capital Economics σε σημείωμά της, σύμφωνα με τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης για το έτος.

«Όμως η αύξηση αυτή θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι το 2023, όταν το τέλος των περιορισμών μηδενικού COVID οδήγησε σε αύξηση της δραστηριότητας στις μεταφορές και τα ταξίδια», πρόσθεσε.

Παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «δεν απέχει πολύ» από το να αποκτήσει αρκετή εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται αρκετά ώστε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου μπορεί να έχει προσφέρει κάποια στήριξη μέχρι στιγμής, καθώς τα σχόλια του Πάουελ φαίνεται να υπολείπονται του hawkishness που αναμενόταν αρχικά», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.