Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν ελαφρώς την Τετάρτη μετά το σερί απωλειών, καθώς οι ενδείξεις στενότητας της προσφοράς εν μέσω των περικοπών της παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς υπερίσχυσαν των ανησυχιών για την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent σημείωναν άνοδο 17 σεντς στα 82,21 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ αυξήθηκαν 19 σεντς στα 78,34 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση τις δύο τελευταίες ημέρες.

Από τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας για το 2024 της τάξεως του 5% περίπου που τέθηκε την Τρίτη, απουσίαζαν τα μεγάλα σχέδια τόνωσης της οικονομίας της χώρας που αγωνίζεται, γεγονός που αύξησε τις ανησυχίες ότι η αύξηση της ζήτησης στη χώρα μπορεί να υστερήσει φέτος.

«Η αγορά ήθελε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η Κίνα σκοπεύει να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης 5% για το 2024 και συγκεκριμένα ήλπιζε να δει περαιτέρω δημοσιονομική επέκταση για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου ανάπτυξης», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG στο Σίδνεϊ.

Οι αγορές προσβλέπουν στην εξαμηνιαία κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ για τη νομισματική πολιτική στο Κογκρέσο την Τετάρτη και την Πέμπτη και στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή, δήλωσε η Sycamore.

Τα στοιχεία της Παρασκευής για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν αύξηση 200.000 θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο, μετά την εκτίναξη κατά 353.000 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Τα σχόλια του Πάουελ και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δώσουν σαφέστερη κατεύθυνση για τα αμερικανικά επιτόκια και τα σημάδια μιας μείωσης της Fed θα θεωρούνταν θετικά για την οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου.

Παρόλα αυτά, οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν από την ανακοίνωση την Κυριακή ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) παρέτειναν τις περικοπές παραγωγής τους κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η παράταση δημιούργησε κάποια στενότητα στην προσφορά, ιδίως στις ασιατικές αγορές, μαζί με τη διαταραχή στις μετακινήσεις πετρελαιοφόρων ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα από την πολιτοφυλακή των Χούτι στην Υεμένη που δεσμεύει βαρέλια κατά τη διαμετακόμιση.

Ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος της ANZ για τα εμπορεύματα, αναγνώρισε τον «τόνο απομάκρυνσης κινδύνου» στις αγορές σε σημείωμά του την Τετάρτη, παρά τις «συνεχιζόμενες ενδείξεις στενότητας στη φυσική αγορά». Πρόσθεσε ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ «ανοίγουν σιγά-σιγά το δρόμο τους στην αγορά».

Τα σημάδια της φυσικής στενότητας ήταν εμφανή καθώς η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ελαφρώς υψηλότερες τιμές για τις πωλήσεις αργού τον Απρίλιο στην Ασία, τη μεγαλύτερη αγορά της.

Η πρώτη από τις δύο εκθέσεις για τα αποθέματα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, από τον βιομηχανικό όμιλο American Petroleum Institute, έδειξε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 423.00 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαρτίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, πολύ μικρότερη από την αύξηση των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών, που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια και τα αποθέματα αποσταγμένων καυσίμων μειώθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του API, σύμφωνα με τις πηγές.