Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, αφού το πετρελαϊκό καρτέλ ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα των αγορών αργού.

Το παγκόσμιο επίπεδο αναφοράς Brent υποχωρούσε 0,05% στα 83,52 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate διαπραγματεύονταν με πτώση 0,19% στα 79,82 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα συνεχιστούν και το επόμενο τρίμηνο.

Η βασίλισσα του ΟΠΕΚ+ και ντε φάκτο ηγέτης Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική περικοπή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ανέφερε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας. Η παραγωγή αργού του Ριάντ θα παραμείνει στα περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η Ρωσία, ένα άλλο βαρύ χαρτί του ΟΠΕΚ+, θα μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η Μόσχα είχε προθυμοποιηθεί να μειώσει τις προμήθειές της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο. Άλλοι βασικοί παραγωγοί, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα παρατείνουν επίσης τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής τους κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως και 163.000 βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

«Αυτή η νέα κίνηση του ΟΠΕΚ+ δείχνει σαφώς ισχυρή ενότητα εντός της ομάδας, κάτι που τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά την υπουργική σύνοδο του Νοεμβρίου, κατά την οποία η Αγκόλα αποχώρησε από τον ΟΠΕΚ», δήλωσε ο διευθυντής της Rystad Energy Senior Vice President Jorge Leon έγραψε σε σημείωμα μετά την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ.

Η παράταση σηματοδοτεί «ισχυρή αποφασιστικότητα» για την υπεράσπιση ενός κατώτατου ορίου τιμών πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι κατά το δεύτερο τρίμηνο, είπε, προσθέτοντας ότι αν ο ΟΠΕΚ+ λύσει γρήγορα τις περικοπές, οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν στα 77 δολάρια ανά βαρέλι τον Μάιο.

«Μια τέτοια κίνηση από τον ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι οι προοπτικές της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο είναι λιγότερο αισιόδοξες από ό,τι πίστευε η ομάδα τον περασμένο Νοέμβριο», είπε.

Οι τιμές του πετρελαίου παραπαίουν σε ένα στενό εύρος τιμών μεταξύ 75 και 85 δολαρίων ανά βαρέλι από την αρχή του έτους, παρά τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, τις συνεχείς θαλάσσιες επιθέσεις των Χούθι στην αρτηρία της Ερυθράς Θάλασσας και τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.