Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, αφού αξιωματούχος της αμερικανικής Fed δήλωσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να καθυστερήσουν τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, αλλά οι ενδείξεις για υγιή ζήτηση και οι ανησυχίες για τις προμήθειες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Μπρεντ μειώθηκαν κατά 38 σεντς ή 0,5% στα 83,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 40 σεντς ή 0,5% στα 78,21 δολάρια.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων τουλάχιστον για δύο ακόμη μήνες, προκειμένου να δουν αν η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού σηματοδοτεί στασιμότητα της προόδου προς τη σταθερότητα των τιμών ή είναι απλώς ένα εμπόδιο στο δρόμο, δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ.

Τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Αλλά ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η ζήτηση έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό υγιής, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ.

Αναλυτές της ANZ research δήλωσαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ρυθμό μικρότερο του αναμενόμενου την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι ρυθμοί λειτουργίας των διυλιστηρίων τερμάτισαν ένα σερί μειώσεων και ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

JPMorgan: Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 1,7 mbd

Οι δείκτες ζήτησης υψηλής συχνότητας της JPMorgan δείχνουν αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 1,7 mbd σε μηνιαία βάση έως τις 21 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι αναλυτές της σε σημείωμά τους την Παρασκευή.

«Αυτό συγκρίνεται με την αύξηση κατά 1,6 mbd που παρατηρήθηκε κατά την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία πιθανότατα επωφελήθηκε από την αυξημένη ταξιδιωτική ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη», ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι δείκτες αναφοράς πετρελαίου μείωσαν κάποια από τα κέρδη τους την Πέμπτη μετά τα σχόλια του Waller.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος 5,25%-5,5% από τον περασμένο Ιούλιο και τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν πολύ γρήγορα σε χαλάρωση της πολιτικής.

Ο Γουόλερ αντέκρουσε επίσης την ιδέα ότι η Fed κινδυνεύει να στείλει την οικονομία σε ύφεση εάν περιμένει πολύ καιρό για να μειώσει τα επιτόκια, λέγοντας ότι η Fed μπορεί να αντέξει οικονομικά να «περιμένει λίγο περισσότερο».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο είχαν διαμορφωθεί υψηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους προσκείμενους στο Ιράν Χούθι να εντείνουν τις επιθέσεις κοντά στην Υεμένη για να δείξουν υποστήριξη στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την αποστολή διαπραγματευτών στις συνομιλίες εκεχειρίας που διεξάγονται στο Παρίσι την Παρασκευή, καθώς αυξάνεται η πίεση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πηγή που έχει ενημερωθεί για το θέμα και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.